Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det kan du lære af at tabe penge på aktiemarkedet

Mange nye investorer er kommet til under coronakrisens nedlukninger, og mange har kun oplevet, at det er gået opad. Nu prøver de for første gang, at det går eftertrykkeligt nedad.

Maxim Manturov, chefanalytiker Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24

Netop som prognoserne nærmest kun spåede vækst og lave renter, gik det galt. Nuvel, der var sortseere, dem er der altid på aktiemarkedet, men generelt var eksperterne enige om, at vi på bagkant af corona-epidemien stod foran et massivt internationalt opsving.

Så kom krigen i Ukraine, forsyningsproblemer, inflation, stigende renter og statslige hjælpepakker under udfasning. Aktiemarkederne er sendt tiltælling. I både USA og Danmark er markedet nede med mere end 20 pct.

TINA er død – eller måske tager hun sig bare en lur

Det har længe heddet sig, at der ingen alternativer var til aktier, TINA (There Is No Alternative), hvilket har kastet mange investorer ud i deres første erfaringer på markedet. Det er en positiv udvikling, fordi det er med til at skabe en aktiekultur, som danskerne i høj grad har manglet. Det giver forståelse for erhvervslivets vilkår, når flere borgere, som aktieejere, følger med i, hvordan det går vores virksomheder.

Som ny investor er det sundt at få begge sider af medaljen med. Det kan gå op, det kan gå ned, og den erfaring kan man kun få ved at prøve det. Det er ikke det samme at deltage i et aktiespil eller at læse om det i medierne. At se ens egen opsparing skrumpe giver respekt for penge og en bevidsthed om at passe godt på dem. Når markedet går fra bull til bear, bliver det tydeligt, hvilke virksomheders forretningsmodeller der holder i modvind. Og de lidt for smarte hurtige handler ender som røde tal i depotoversigten.

Gamestop-hype og ønsket om FIRE

Mange er stået på aktiebølgen inden for de seneste par år, da alt nærmest kun gik opad. Under de mange nedlukninger fik flere danskere pludselig tid til at lære at handle med aktier, og så tog det ellers fart. Spørgsmålet er bare, om alle de nye har været godt nok forberedt på nedturen.

For nogle har investeringerne været drevet af ønsket om at opnå FIRE (Financial Independence, Retire Early), og i onlinefora har aktier været hypet som en nem måde at blive økonomisk uafhængig, uanset om ønsket er selv at kunne bestemme sin pensionsalder.

Den yngre generation får f.eks. først folkepension, når de er midt i 70’erne. Andre vil have friheden til at kunne sige op, hvis jobbet ikke længere er sjovt. Andre igen har bare syntes, at det var spændende at være med, når vennerne købte Gamestop-aktier og så de eksplosive kursstigninger.

Det kunne give indtryk af, at det er meget nemt at tjene penge på aktier, lidt som at vinde i lotto, men i den seneste tid er det blevet åbenlyst, at nej, det er ikke så nemt. De fleste af dem, der tidligere råbte højt om deres hurtige succesrige spekulationer, siger ikke så meget nu.

Der er ikke nogen steder at søge ly

Hvad der måske er kommet bag på flere, er udviklingen for obligationer, som normalt bliver opfattet som sikre papirer. Både i banker og i pensionssektoren anbefaler man traditionelt at have en del obligationer, fordi obligationer er mere stabile. Men kurserne på obligationer er på det seneste også raslet ned i takt med, at renterne er steget. I den situation er der ingen steder at søge ly, og bankerne opkræver stadig negative renter, så det er bestemt heller ikke gratis at gå kontant og lade pengene stå i banken til bedre tider.

Når der så ovenikøbet er høj inflationen, kan det hele virke ret skræmmende. Og som ny investor måske endnu mere skræmmende, end for de “gamle” investorer, som har gennemlevet flere kriser, og som har set med egne øjne, at markedet kommer tilbage igen, hvis bare tidshorisonten er lang nok.

Aktiemarkedets Fugl Føniks

Selv om det ser sort ud lige nu, gælder det om at bevare roen og forstå, at kriser også er med til at skabe opkøbsmuligheder, som lægger fundamentet for de næste opsving. Der skal måske rykkes rundt på nogle sektorer og holdes øje med, hvor der sker et skift i markedet, og hvilke trends der bliver styrende fremover. Al erfaring viser, at aktiemarkederne kommer op igen, men det kan tage tid.

Man kommer ikke udenom, at det er svært at tabe penge og ikke nær så sjovt at dele på sociale medier, når man har tabt og taget fejl. Derfor er det vigtigt at huske næste gang, euforien stiger på markedet: Invester kun penge, som du ikke skal bruge i løbet af de næste par år, pas på med at geare, husk, at penge ikke er gratis. Det har både unge og gamle investorer godt af at blive mindet om en gang imellem.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.