Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Svindel med nethandel og unge pengemuldyr er kriminelles tumleplads: Vi skal bekæmpe med datadeling og oplysning

Økonomisk kriminalitet er et fænomen, der for alvor får fat i handlen på markedspladser på nettet og i unge mennesker, der misbruges af kriminelle som pengemuldyr. Vi har brug for, at bankerne kan dele viden med hinanden, så vi sætter en bremse i den kedelige udvikling.

Svend Ulrik Riis, juridisk chef og hvidvaskansvarlig i Lunar

Torsdag skrev Finans om, at Lunar giver andre banker sved på panden på grund af mistanker om hvidvask og svindel.

Vi ærgrer os over, at de opsigtsvækkende tal fremsættes fra anonyme banker, for vi kan ikke genkende dem - og vi mener netop, at samarbejde er vejen frem i sektoren.

Til gengæld ved vi, at Hvidvasksekretariatet har modtaget 444 indsigelser fra andre banker, der omhandler kunder i Lunar. Det er typisk sager om kunder, der har fået franarret deres kontooplysninger, og der derefter er sendt penge til et muldyr (der misbruges til at sende pengene videre igen) og køb og salg af varer (samhandel) på nettet.

Vi oplever også en stigning i antallet af særligt unge mennesker, der misbruges af kriminelle som muldyr. Det vil sige, at de sender penge rundt digitalt, og på den måde bliver en del af at vaske penge hvide. Det er en udvikling, der løber stærkt, viser de nationale tal på området.

Hvem er forbryderne så? I de her tilfælde er det ikke udenlandske oligarker, der flytter milliarder rundt i skattely.

Det kan være helt almindelige mennesker, der bevidst - og i nogle tilfælde ubevidst - er gerningsmænd. Det kan virke uskyldigt at sende og modtage småbeløb, men der er større netværk bag. De kan være svære at stoppe,og vi har brug for flere værktøjer til at forebygge svindel, hvidvask og andenøkonomisk kriminalitet. Selvom en enkelt forbrydelse i sig selv ikke handler om hverken millioner eller milliarder, er skaden for den enkelte og samfundet stor, og derfor skal disse forbrydelser stoppes.

I Lunar har vi i de seneste år vokset hurtigt og i dag har 250.000danskere en bankkonto hos os. Der er i første kvartal 2022 indgivet 16.099indberetninger til Hvidvasksekretariatet fra pengeinstitutterne. 1371 er fra Lunar.

Der skal fokus på tre helt centrale ting, hvis vi for alvor skal bekæmpe den finansielle kriminalitet:

  1. Bankerne skal kunne dele data med hinanden. Når én bank har brugt ressourcer på at finde hvidvask eller svindel og har sagt farvel til en kunde på den baggrund, skal man ikke bare kunne starte forfra et andet sted. Relevante myndigheder, som Bagmandspolitiet, skal kunne vurdere, om den nye bank skal have besked om historikken.
  2. Vi skal uddanne særligt i folkeskolerne og i oplysningskampagner om digital svindel - og hvordan man selv kan blive medskyldig for selv et par få hundrede kroner. Ellers drukner vi i sager, hvor kriminelle har frit spil til gennem sociale medier at rekruttere og snyde alle slags mennesker.
  3. Vi skal have et bankkonto-register, hvor bankerne har mulighed for at se, om en kunde har konti andre steder og hvornår de er oprettet. Det kan være et vigtigt værktøj i hurtigt at identificere og forebygge identitetstyverier og pengemuldyr, hvis der pludselig oprettes en række nye konti forskellige steder.

Som ny udfordrer i banksektoren har vi ikke for vane at gemme os bag panelerne - og vi er mere end klar til at løse problemerne sammen.

Svend Ulrik Riis

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.