Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En grundløs toldafgift spænder ben for Danmarks fiskevirksomheder

I EU er toldsatsen ens for alle lande. Toldstyrelsen i Danmark opererer imidlertid med en grundløs afgift i fiskeindustrien, og resultatet er en konkurrenceevne, der halter bagefter. EU-Kommissionens kommende udspil vil forhåbentlig råde bod på problemet.

Poul Melgaard Jensen

EU opererer med en told, der er ens for alle. Det er et grundlæggende fundament for den frie handel og for EU’s konkurrenceevne. Toldstrukturen betyder bl.a., at EU-lande ikke har nogen indbyrdes toldafgift, og at tolden er ens for alle lande, når de henter varer uden for EU’s grænser.

Men i den danske fiskeindustri er vilkårene anderledes. Her lægger Toldstyrelsen unødvendige afgifter ned over hovedet på industrien. En kort klarlægning er måske på sin plads.

Told på toldfrie varer

Når et EU-land importerer fiskeråvarer fra et land udenfor EU, er der ikke told på råvaren, så længe den forarbejdes og eksporteres ud af EU igen. Under forarbejdningen bliver en del af råvaren dog til et restprodukt, der faktisk sælges videre indenfor EU’s grænser. Tolden genaktiveres derfor i første omgang på restproduktet. Der er imidlertid den væsentlige detalje, at restprodukterne udelukkende sælges og anvendes i foderindustrien, og netop foderprodukter er en toldfri vare. Og det er her, kæden hopper af for Toldstyrelsen i Danmark.

I Danmark skal fiskeindustrien alligevel betale told på restprodukterne, selvom de kun går til foderindustrien. Toldstyrelsens begrundelse er, at restprodukterne principielt set stadig kan anvendes som fødevarer til mennesker – og dermed ikke blot som foderprodukter. Derfor er en toldafgift nødvendig.

På overfladen lyder det måske som et rimeligt ræsonnement. Men det har absolut ingen hold i virkeligheden. Restprodukterne bliver nemlig aldrig brugt til menneskeligt forbrug. Faktisk er det slet ikke muligt, da fødevarelovgivningen i Danmark kræver, at sådanne restprodukter adskilles fra den forarbejdede vare og nedkvalificeres til et ’biprodukt’, der ikke må sælges som en fødevare. Og det er vel at mærke ulovligt at opkvalificere det igen.

En boomerang, der rammer konkurrenceevnen og den enkelte virksomhed

Det er altså slet ikke en mulighed at bruge disse restprodukter som fødevarer. Der er derfor intet gyldigt belæg for at opkræve told på restprodukter, der bliver solgt og anvendt som intet andet end foder. I mange EU-lande er praksissen da også, at der ikke opkræves told på restprodukterne, da det netop fremgår af handelsdokumenterne, at det pågældende restprodukt specifikt sælges og bruges som foder. På samme måde opkræver disse lande heller ikke told, når produkterne importeres fra tredjelande som en del af foderproduktionen.

Ifølge EU’s toldudvalg findes der imidlertid også eksempler på lande, der sidder i nøjagtig samme suppedas som os. Det er selvsagt skævt og udtryk for ulige konkurrence – i strid med EU’s grundlag. Herhjemme har det konsekvenser for vores danske fiskevirksomheder, der i år tilmed kigger ind i en eskalering af toldafgiften på grund af de stigende fødevarepriser, som krigen i Ukraine har medført. Laksevirksomheden Norlax forventer f.eks., at tolden vil stige med 50 pct. i 2022.

I øjeblikket forbereder EU-Kommissionen et udspil, som sigter efter at ændre de nuværende toldregler. Om det specifikt vil løse ovenstående problem, står dog endnu ikke klart.

Den danske told på restprodukter i fiskeindustrien har ingen berettigelse. Den har ingen funktion i virkeligheden. Den strider imod EU’s harmoniserede toldsystem. Den er en unødig, uretfærdig udgift for den enkelte danske fiskevirksomhed. Toldafgiften forringer direkte Danmarks konkurrenceevne.

Desuden står den i vejen for en bæredygtig, cirkulær brug af ressourcerne, eftersom toldafgiften minimerer fiskevirksomhedernes incitament til at sælge restprodukterne fremfor blot at bortskaffe dem som affald. Sådan bør det ikke være. Løsningen er heldigvis simpel: Fjern tolden på restprodukter i fiskeindustrien. Forhåbentligt bliver det netop, hvad EU-Kommissionen lægger op til at gøre. Alternativt er det op til Toldstyrelsens kontorer at ændre praksis. Hvis de ville, kunne de gøre det allerede fra i morgen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.