Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Stærk dollar er et dyrt bekendtskab  

Hvis du lige er kommet hjem fra USA, ved du, at dollar-stigningen har været et dyrt bekendtskab. Har du ikke været afsted, men tænker på USA som ferieland, kan det være en god ide at vente med at sætte tænderne i en amerikansk Big Mac-menu.

Efterbrænderen efter covid-19 nedlukningen med store statslige økonomiske hjælpeprogrammer oveni de meget lave renter og fortsatte obligationsopkøb fra de store centralbanker skabte et økonomisk vækstbonanza.

Det viste sig omtrent lige så let at styre økonomien mod lavere vækst, som når du skal bremse din sommerkørsel på den tyske Autobahn fra fri hastighed til fuld stop på sekunder.

Det er den nedbremsning, som den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED) missede, og som de nu forsøger at råde bod på ved at hæve renten massivt.

Mens økonomien decelerer, skal de helt korte renter fra 0 op til - og måske endda kortvarigt forb -i 3 pct. på få kvartaler. Det er ikke kun en meget usædvanlig rentestigning. Hastigheden hvormed det sker er helt ekstrem.

Den amerikanske centralbank er langt den vigtigste i verden, når det drejer sig om finansielle størrelser og indflydelse på dine pengesager. Man skal ikke forsøge at sætte sig op imod centralbanken, lyder den fordanskede sandhed.

Centralbanken har uanede ressourcer og en beslutsomhed, som flytter økonomiske størrelser. Det er disse størrelser, som du mærker konsekvenserne af ved din eventuelle USA-ferie, men også når du investerer.

Mens Federal Reserve har travlt, nøler ECB i Europa med at hæve renterne for at være med til at tæmme inflationen. Krigen i Ukraine er helt overvejende et europæisk anliggende og rammer væsentligst indirekte USA via de høje energipriser. Derfor har ECB nølet, mens FED har handlet.

På samme måde som de lave og faldende renter føltes godt og gav gode investeringsafkast, har stigende renter haft den stik modsatte effekt. Det har investorerne allerede mærket. Ikke kun for de, som har købt amerikanske aktiver, men helt på samme måde, hvis du har investeret i Danmark og Europa.

Som om det ikke var nok med de negative aktieafkast, har 2022 også på andre måder været anderledes og udfordrende. For de som deler deres investeringspenge mellem aktier og obligationer, har det ikke været muligt at gemme sig i de normalt sikre obligationshavne.

Det er en konsekvens af først og fremmest FED's kovending. Selv om investorerne har forsøgt at løbe fra udfordringerne, har der ikke rigtig været nogen steder at gemme sig udover at betale negative renter for at have pengene stående i bankerne.

Den amerikanske centralbank gik forrest med at stimulere økonomien, og derfor er det vel både naturligt og ”fair”, at de også tager teten med at få løst problemerne og hæve renterne.

Forskellen i aktivisme mellem den amerikanske og europæiske pengepolitik kan tydeligt aflæses i dollarens himmelflugt. Kortvarigt var der en prismæssig ligevægt mellem USD og EUR, svarende til 7,44 for 1 USD for en dansker. Stigningerne skyldes primært to forhold:

For det første er vi i usikre tider. Efter den store finansielle nedtur, sejler investorerne ind i det som de altid gør, når nervøsiteten er stor: Den amerikanske dollarhavn.

For det andet styrker renteforskellen USD, og det gør ondt på dit amerikanske feriebudget.

Hvis valutakursen på USD er høj, er det nu dyrt at sætte tænkerne i en Big Mac-menu i New York. Det er ikke dyrt at gå på 5th Aveanue, men dyrt at gå ind i butikkerne. Det er dyrt for danskere at overnatte, og selv turen til de velbesøgte outlets med de normalt ekstremt lave priser giver ikke længere de besparelser, som tidligere har gjort det naturligt at rejse light med en næsten tom kuffert ud, som skulle fyldes til hjemturen.

De fleste er enige om det, og Big Mac-indekset siger det klart: USD er dyr og overvurderet. Det kan meget vel forblive sådan i en periode.

Først i det øjeblik, hvor nogen beslutter sig for at gøre noget ved USD-værdien, sker der noget. ”Nogen” kan enten være den amerikanske centralbank, som bliver færdig med at hæve renterne, og/eller investorerne, som tænker, at det nok snart bliver tilfældet.

Når det sker, er der gode grunde til, at din tur til New York bliver noget billigere, og at du samtidig kan få finansieret den ved at indhente noget af det tabte på aktie- og obligationsmarkederne.

USD kan blive dyrere før den bliver billigere. De mest optimistiske taler om op til 9,00 danske kroner for 1 USD. Det lyder vildt. Det er vildt. Men også meget urealistisk med det, som vi ved nu.

2022 bliver et dårligt investeringsår, men også et uheldigt tidspunkt for en New York-tur. Hvis du har været afsted, har du mærket USD-styrkelsen. Hvis du har overvejet turen, kan det være en god ide at udskyde den til næste sommer. Her er mulighederne for at få både i pose og i sæk ikke så dårlige. Dels lavere USD, nedstigning fra amerikansk rentetop og også stigende aktie- og obligationskurser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.