Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bankernes sære barn er gået bort

Farvel, negative renter. Sov sødt. Sådan da.

Mens disse linjer skrives, er der ifølge mediet Finanswatch 18 pengeinstitutter, der har meddelt, at de opgiver negative renter.

Nykredit Bank gik forrest for en uge siden. Derfra kom der skred i tingene. Senest har Ringkjøbing Landbobank, Handelsbanken, Nordfyns Bank, Broager Sparekasse, Coop Bank og Pensam Bank droppet minusrenter på indlån. Diget er skredet.

Når historien om de negative renter en dag skal skrives, kan der lægges to vinkler på sagen.

Den ene vinkel er, at bankerne på et tidspunkt måtte reagere på, at Nationalbanken siden 2012 havde taget penge for at tage imod indskud fra bankerne.

Det går imod bankernes egen grundfortælling og raison d’être, at man bliver fattigere af at have penge i banken, ikke rigere.

Den situation blev uholdbar i længden - at pengeinstitutterne tog regningen, i stedet for at lade kunderne – dem med store kontantindeståender – betale (en del af) den. Det blev både uholdbart fra en forretningsmæssig synsvinkel og fra en byrdesynsvinkel. Det sidste fordi det ikke giver mening, at kunder med små indeståender indirekte betaler for, at kunder med store indeståender kan deponere penge i banken.

Den anden vinkel er, at bankerne traf et valg mellem forskellige stakeholder-interesser.

Danske banker kunne som bankerne i en lang række andre europæiske lande have valgt at frede privatkunder for negative renter.  Men man traf et andet valg.  Man valgte i stedet at ”frede” sine aktionærer. Man gik endog ganske konsekvent den vej – ved at køre med forholdsvis høje negative renter.

Fortællingen om, at det var velbegrundet og nødvendigt, at danske banker fra 2019 begyndte at indføre negative renter, står i dag som sejrende fortælling. En af grundene til sejren er givetvis, at ingen stakeholdere for alvor anfægtede dens rationale. At når bankerne selv måtte betale for opbevaring af kontanter, måtte (formuende) privatkunder også.

Men minusrenterne har givetvis ikke lagt noget positivt til bankernes omdømme i befolkningen.

Det går imod bankernes egen grundfortælling og raison d’être, at man bliver fattigere af at have penge i banken, ikke rigere. At danske banker belønner flid og sparsommelighed med, at opsparing skrumper. Måske var det derfor, at sektoren greb til virkemidler, som man sjældent griber til, hvis man har en virkelig god sag – nemlig at forklare, at de negative renter jo kun berørte et mindretal af danskerne. Barnet virkede temmelig uelsket, selv af sin far og mor.

Muligvis blev de negative renter undfanget af nødvendighed. Muligvis. Men sær var skabningen fra begyndelsen. Kejtet, uelsket og i åben kamp med årtiers overleverede fortælling om fornuften i at have penge i banken.

Nu er bankernes sære barn gået bort.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.