Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Med teknologien har vi gjort det mere besværligt at være bankkunde

Med teknologi er mange ting blevet lettere i dag. En masse nye overdrevne dokumentationskrav er dog misbrug af teknologiens muligheder – lad os bruge den fornuftigt.

Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør, Miranova Fondsmæglerselskab

Jeg er gammel nok til at huske, dengang vi havde bankbøger. I ny og næ måtte jeg i banken, hvis jeg skulle hæve penge. Så fik vi hæveautomater, der gjorde, at jeg ikke behøvede at gå indenfor. Skulle jeg købe aktier, skulle jeg dog stadig tale med et menneske.

I dag behøver man slet ikke at hæve kontanter, og man kan med få klik handle aktier i netbanken. Jamen, så er det vel blevet meget nemmere?

Det er jeg ikke så sikker på. På mange måder er det faktisk blevet mere besværligt.

For overhovedet at få et investeringsdepot i dag, skal man svare på et hav af spørgsmål om, hvor pengene kommer fra, og hvad man tjener, og man skal indsende dokumentation, for eksempel tage et billede af sit pas og indsende det. Så den tidsbesparelse, teknologien skulle give os, bliver ædt op af nye dokumentationskrav og bureaukrati.

Ejer man et selskab, bliver det endnu værre. Det er slet ikke sikkert, man overhovedet kan få en bankkonto, for bankerne har ret til at sige nej til virksomhedskunder, og det gør de gerne, hvis de frygter, at der kunne blive de mindste problemer med kunden i forhold til hvidvasklovgivningen.

Hvis man så alligevel har fået sin bankkonto, vil man måske gerne anbringe sin overskudslikviditet i værdipapirer. Men for som selskab at købe værdipapirer skal man have en såkaldt LEI-kode - Legal Entity Identifier, altså igen noget med hvidvaskskræk. Sådan en kode koster penge, og minsandten om ikke man også skal validere den årligt.

Når man så har købt værdipapirerne, bliver man løbende trukket igennem diverse ”kundekendskabsprocedurer”, hvor man skal svare på idiotiske spørgsmål. Og det skal man gøre igen og igen. På den måde får vi selvfølgelig skaffet arbejde til en masse complianceansatte, men overdreven kontrol skaber ikke værdi for samfundet.

Og når man så endelig har fået købt sine værdipapirer, vil man sikkert ikke kunne dy sig for at tjekke kursen på dem i tide og utide, det er så let, man hiver bare mobilen frem, mens man står og venter i kassekøen i supermarkedet. Så det bruger man også lidt tid på, og hvad værre er, man taber også penge på det.

Undersøgelser viser nemlig, at folk, som tjekker deres investeringsdepot en gang om ugen, har en lavere andel af aktier i deres depot end dem, der nøjes med at tjekke depoterne en gang om året, og lavere aktieandel giver på langt sigt også lavere afkast af opsparingen.

Forklaringen kan meget vel være, at man stresser sig selv med alle de hurtige kurstjek, og så vælger lavere risiko og afkast, hvor værdien af opsparingen ikke hopper og danser så meget. Det er da en skam at bruge teknologi til den slags?

Den teknologiske udvikling er selvfølgelig fantastisk, og jeg ønsker mig egentlig ikke tilbage til bankbøgernes tid. Men jeg kunne godt drømme om, at vi begyndte at bruge teknologien mere fornuftigt, som samfund og som enkeltpersoner.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.