Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nordsøen kan blive det største energimarked i Europa, hvis vi samarbejder

Der er et enormt potentiale i omstillingen fra fossile brændstoffer til klimaneutral energi, og med Esbjerg-erklæringen kommer Danmark til at spille en nøglerolle. Men landene omkring Nordsøen får brug for at samarbejde på alle niveauer i de kommende år, hvis vi skal realisere visionen om klimaneutralitet i 2050.

Peter Weinreich-Jensen

Energiomstilling til en netto-udledning på nul betyder, at i 2050 skal bæredygtige løsninger sikre, at flere mennesker opnår en højere levestandard. Danmark kommer til at spille en vigtig rolle i den fremtidige udvikling, hvor enorme investeringer vil omdanne Nordsøen til et klimaneutralt energisystem i 2050.

I årtier har Nordsøen spillet en central rolle i at levere strøm til Europa gennem sine righoldige olie- og gasfelter. Fremover kommer regionen til at spille en ny rolle, som er mindst lige så vigtig; en rolle som førende udvikler af fremtidens grønne energiomstilling. Krigen i Ukraine har sat fokus på vigtigheden af at have en uafhængig energiforsyning, og tiden er inde til at lande, industrier og virksomheder går sammen om at udvikle fremtidens innovative løsninger.

Et partnerskab mellem de otte lande omkring Nordsøen vil gøre det muligt at komme forrest i feltet og gøre regionen til det største energimarked i Europa.

Nordsøprojektet: En mulighed for, at Danmark kan bidrage

Hav og vind er afgørende for at producere store mængder grøn vedvarende energi til konkurrencedygtige priser. Nordsøen har allerede et betydeligt forspring. Her er en af de bedste geografier for havvind på verdensplan. Og det er det perfekte sted at opsamle og lagre CO2’en fra produktion af blå brint. Der er derfor mulighed for ansvarlig omlægning af eksisterende olie- og gas-infrastruktur. F.eks. ved at elektrificere infrastrukturen, og så kan udtømte oliefelter anvendes til for eksempel at lagre CO2 indfanget på land.

I Europa kan Nordsøen blive den største leverandør af energi, der kombinerer flere energikilder og teknologier til at transportere energien. Strategisk sektorkobling mellem de otte lande, der grænser op til Nordsøen, vil gøre det muligt for landene at dele energi, så vi undgår fremtidige forsyningskriser.

Vurderingen er, at der potentielt kan udnyttes omkring 35 gigawatt (GW) havvind i Danmark frem mod 2050, 15 gange så meget som i dag, og langt mere end det danske forbrug af strøm. Derfor vil vi kunne eksportere strøm til vores nabolande og bidrage til den grønne omstilling i hele Europa.

Projektet er fyldt med udfordringer. Nordsøen har f.eks. hårde vejrforhold, vanskelig infrastruktur og meget komplekse energisystemer. Men hvis udfordringerne bliver overvundet, kan det blive benchmark for al fremtidig teknologi til energiomstilling, og innovative løsninger vil kunne skaleres og eksporteres til andre dele af verden.

Strategisk sektorkobling og integration af kulstoffattige energiudviklinger vil gøre det muligt at fremskynde energiomstillingen. Der er også enorme muligheder for at reducere emissioner fra offshore-operationer med en række initiativer f.eks. via elektrificering, skift til rene brændstoffer eller opsamling af emissioner efter forbrænding.

Historien viser, at det er muligt at skabe hurtige forandringer – selv i kapitalintensive industrier som energi. I Siemens Energy er vi til stede i mange lande verden over, hvor vi arbejder med produktion af bl.a. vindmøller. Vi har fulgt den nærmest eksponentielt stigende efterspørgsel, og i de kommende år forventer vi, at arbejdet omkring Nordsøen vil skabe betydelig vækst og mange flere arbejdspladser.

Vi har travlt, hvis vi skal nå målet

Den danske ambition om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030 er et vigtigt skridt i den rigtige retning, og vi kan skabe endnu større forandringer i fællesskab med vores naboer i Europa.

Nordsøen er et megaprojekt, der vil involvere mange lande, industrier og virksomheder. Det vil kræve smart teknologi, innovative løsninger og ikke mindst kæmpe investeringer. Men hvis vi lykkes, vil det tiltrække nye industrier, sikre arbejdspladser, mindske vores afhængighed af fossile brændstoffer og være med til at sikre en bedre verden for vores børn.

Vi tror på, at et tæt samarbejde mellem lande, regeringer, partnere, kunder og forsyningskæder er det, der skal til for at sikre, at Nordsøens energipotentiale bliver udnyttet optimalt.

Vi har en lang rejse forude. Brint, skabt af vindkraft, vil spille en afgørende rolle i fremtidens langsigtede energilagring. Der er meget vindpotentiale i Nordsøen, men vi har også brug for at udvikle teknologier til at opbevare det. Og vi har brug for effektive løsninger til at transportere og levere energien ud til de mange mennesker og virksomheder, som har brug for det.

For at realisere det mål er vi nødt til at begynde projektudviklingen allerede nu. Vi har ikke råd til at vente. Det er en global udfordring, og tiden er inde til, at parterne går sammen om at udvikle nye teknologier og innovative løsninger, så vi opnår klimaneutralitet inden 2050.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.