Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Når stort er smart – og nødvendigt

Copenhagen Infrastructure Partners foreslår etablering af Danmarks første brintø inden 2030.

Thomas Dalsgaard, partner, Copenhagen Infrastructure Partners & Lars Lose, head of global affairs, communication and marketing, Copenhagen Infrastructure Partners.

Der er brug for en grundlæggende grøn omlægning af den danske, europæiske og globale energiforsyning. For klimaets skyld. Og for vores sikkerheds skyld.

Den grønne omstilling er i dag en sikkerhedspolitisk nødvendighed. Det har den russiske invasion af Ukraine gjort meget klart på den hårde måde.

Den danske regering og Folketinget har vist vejen med ambitiøse målsætninger for den danske omstilling. Topmødet den 18. maj 2022 viste også, at den politiske vilje til at træffe de nødvendige beslutninger rækker ud over landets grænser.

De danske, tyske, nederlandske og belgiske målsætninger for Nordsøen demonstrerer for resten af verden, hvordan der kan sættes turbo på den grønne omstilling, hvis man tør tænke stort, internationalt og i sammenhængende systemer.

Den grønne energi skal høstes i den helt store skala ude på havet, bindes sammen af energiøer, omsættes til grøn brint og Power-to-X, transporteres i fælles systemer og flyde på tværs af grænserne. Mulighederne er enorme.

Skal de store ambitioner indfries, kræver det, at vi tænker stort og er klar til at bygge stort. Energiøer bliver helt centrale, hvis vi på en smart og omkostningseffektiv måde skal høste den uudtømmelige grønne energi, som Nordsøens vind tilbyder.

Den grønne strøm skal opsamles, sendes ud til markederne eller omsættes til brint ude på selve øerne.

Danmark er allerede foregangsland i kraft af beslutningen om at bygge den første energiø i Nordsøen.

Copenhagen Infrastructure Partners foreslår nu at tage det næste skridt: Lad os gå i gang med at planlægge og bygge energiø 2.0 i Nordsøen - Danmarks første brintø.

Brintøen kan med fordel placeres på Dogger Banke, som tilbyder verdens måske bedste muligheder for grøn strøm. Produktionsforholdene er optimale med lave dybder og stærk vind.

Men lige så vigtigt er det, at det danske flag placeres hurtigt og strategisk optimalt. Det vil være med til at sikre, at både vi og fremtidige danske generationer vil kunne nyde godt af, at vi i dag får taget de afgørende skridt, som trækker fremtidens europæiske energiinfrastruktur i Nordsøens grønne kraftværk igennem vores havarealer.

Mulighederne for eksport, vækst og jobs kan ikke overvurderes. Slet ikke efter de ambitiøse politiske udmeldinger på Nordsø-topmødet i Esbjerg.

Nordsøen har allerede i generationer sikret Danmark et økonomisk sikkerhedsnet gennem olie- og naturgasreserverne. Nu skal vi gribe en historisk chance for fuldt ud at udnytte og langtidssikre den bæredygtige og uudtømmelige energikilde, som Nordsøens vind tilbyder.  

Med klimapartnerskaberne blev grundlaget skabt for et tæt offentligt-privat samarbejde omkring den grønne omstilling. Det er i den private sektor, at man skal finde den viden, de teknologier, den innovationsevne og de investeringer, som er afgørende for at indfri de politiske ambitioner.

Tiden er derfor kommet til at skifte fokus fra politiske målsætninger ude i fremtiden til, hvordan vi får dem implementeret i praksis her og nu.

Med forslaget om en grøn brintø behøver vi ikke genopfinde den dybe tallerken. Vi har masser af gode erfaringer med at udbyde Nordsøens potentiale i koncessioner, som sikrer hurtig og effektiv privat energiproduktion på den ene side, og statens og samfundets interesser på den anden.

Grøn brint og grøn strøm vil dermed afløse olie og gas som Nordsøens vigtigste ressource. Godt købmandskab vil kunne sikre, at en brintø kommer danske borgere, staten og danske virksomheder til gode i mange generationer fremover.

Og det kan gå hurtigt, hvis vi tør. Det er ikke urealistisk, at brintøen vil kunne stå klar før 2030, hvis vi allerede i indeværende år træffer de nødvendige beslutninger.

Thomas Dalsgaard & Lars Lose

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.