Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fremtidens iværksættere fortjener mere og bedre uddannelse

Alt for få unge springer ud som iværksættere. Derfor bør mere undervisning i innovation og iværksætteri på ungdoms- og erhvervsuddannelserne være en central del af de forhandlinger om en iværksætterpakke, som erhvervsministeren har indkaldt til.

Helene Bløcher. Foto: Stine Bidstrup

I Danmark har vi store ambitioner om, at vi skal være et stærkt iværksætterland. At vi skal være de bedste inden for innovation og iværksætteri. Og at vi skal understøtte flere unges drøm om at kaste sig ud i iværksætterlivet. Nu skal politikerne på Christiansborg i gang med at forhandle en ny iværksætterstrategi. Og der er nok at tage fat på.

For noget er galt. Selvom virkelysten, ambitionerne og drømmene om at sætte strøm til nye virksomheder lever i bedste velgående blandt vores unge, er det alt for få, der faktisk ender med at udleve drømmen og får bygget en virksomhed, som skaber arbejdspladser, vækst og velstand i Danmark.

Det viser Finans Danmarks rapport fra marts i år ‘ Unge – gæld, forbrug og opsparing , som også har et kapitel om unge og iværksætteri. Her svarer flere end 40 pct. af de unge 18-30-årige, at de enten har forsøgt, vil forsøge eller har en klar ambition om at forsøge sig som iværksættere. Men kun hver 20. har inden de fylder 30 år faktisk oprettet en virksomhed.

Rapporten viser også, at en af de store udfordringer for mange unge er, at de simpelthen mangler viden og undervisning i iværksætteri i uddannelsessystemet. Det betyder, at de ikke kommer i gang – eller at ideerne simpelthen ikke bliver udviklet, fordi der ikke undervises nok i innovation.

Det er ganske enkelt ikke godt nok. I et land som Danmark med et så tårnhøjt uddannelsesniveau bør det være en prioritet i de nyligt igangsatte forhandlinger, at vi investerer langt mere i undervisning i innovation, iværksætteri og virksomhedsopbygning, så flere unge får taget skridtet fuldt ud og bliver selvstændige. Det gælder uanset om de drømmer om at åbne deres egen frisørsalon, starte en tømrervirksomhed eller at skabe det næste nye Novo, Netcompany eller GoMore.

Heldigvis er der kommet mere fokus på iværksætteri, og DR-programmet ’Løvens hule’ har de seneste år helt sikkert været en inspiration for mange unge, hvad angår lysten, ildhuen og ambitionen om at springe ud som iværksættere. Men programmet har også vist eksempler på, at virksomheder kan opstå ud af undervisningsforløb og undervisning på gymnasier, handelsskoler og erhvervsskoler – netop fordi idéerne skabes, og innovation blomstrer, når vores unge får undervisning i det. Hvorfor ikke udnytte det store potentiale?

Det bør være et klart mål for partierne på Christiansborg, at vi bliver bedre til at gøre unge studerende interesserede i innovation og iværksætteri.

Helene Bløcher

I Nordea bakker vi selvfølgelig fuldtonet op om ambitionerne om at skabe flere iværksættere. Ligesom vi gerne aktivt vil medvirke til at flere især unge kaster sig ud i livet som iværksætter ved at dele ud af vores viden og erfaringer.

Vi bakker op om SMVDanmarks forslag om at gøre iværksætteri til et valgfag på de erhvervsfaglige uddannelser. Vi har involveret os i Fonden for Entreprenørskab og deler til fulde fondens ambition om at udbrede kendskab og undervisning i iværksætteri. Og vi bidrager også gerne selv ved at komme ud som undervisere og oplægsholdere rundt om på skolerne i hele Danmark.

Når nye innovative virksomheder har fået fart under støvlerne, har vi vores egen bank i banken for startups og scaleups. Her arbejder vi for at hjælpe innovative virksomheder på deres vækstrejse og i mange tilfælde også på børsen.

Derudover engagerer vi os i at få flere kvindelige iværksættere gennem Female Founders, fordi vi mener, at diversitet i iværksættermiljøet er en fordel for alle. Endnu et pejlemærke, partierne på Christiansborg bør fokusere på i forhandlingerne.

Alle typer virksomheder begynder et sted – og det er med viden om og undervisning i at bygge virksomheden op, der kan være med til at skabe grobunden for et endnu stærkere iværksættermiljø i Danmark.

Dét er vi ikke gode nok til i Danmark – og det bør være et klart mål for partierne på Christiansborg, at vi bliver bedre til at gøre unge studerende interesserede i innovation og iværksætteri. Vi deltager gerne i dialogen og sætter alle sejl ind for at indfri de ambitioner og det potentiale, Danmarks iværksættermiljø har.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.