Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Slip konkurrencen fri på pensionsområdet

Konkurrence og det frie valg er noget, vi tager for givet og er en nødvendighed. Også når det gælder din og min pension.

Michael Andersen

Pensionsselskaberne har ganske enkelt alt for lidt konkurrence. Bankerne får slet ikke lov til at være med. Også selvom de fleste i Danmark søger økonomisk rådgivning i deres bank. Og selvom det er bankerne, der har det bedste overblik over din og min samlede økonomi – og dermed over hvordan, du skattemæssigt nedsparer mest optimalt i pensionstilværelsen.

Det helt store benspænd har været de store reduktioner af opsparingsmulighederne på især ratepension. I dag kan du maksimalt indbetale 59.200 kr. årligt. Derimod er der intet loft over indbetalingerne – udover lønnen – til livrente, der, ligesom ratepensionen, er fradragsberettiget. En alderspension er reelt kun interessant de sidste fem år før pension.

Den lave indbetalingsgrænse til ratepensionen er derfor et stort problem. Den betyder, at bankernes produkttilbud på pension ikke er tilstrækkeligt for personer, der tjener over 350-400.000 kr. årligt.

Standardløsninger er et fornuftigt valg, men de er bestemt ikke for alle.

Michael Andersen, kapitalforvaltningsdirektør i Sydbank

Er det et konkurrencemæssigt problem? Kan bankerne ikke bare distribuere livrenter i samarbejde med eller via et opkøb af et pensionsselskab? Det kan de måske godt, men det bliver konkurrencesituationen til pensionsselskabernes livrenter reelt ikke bedre eller billigere af. For det vil i praksis fortsat være et kommercielt allerede eksisterende pensionsselskab, der skal forvalte livrenterne. Så ja, det er et problem.

Livrenters primære fordel er, at pensionsopspareren får en løbende pensionsindtægt hver måned i levende live, så du sikrer dig mod kun at skulle leve af folkepensionen og ATP. Men der er unægtelig også en række ulemper.

Først og fremmest er indflydelsen på investeringssammensætningen markant mindre. I de såkaldte garanterede livrenteprodukter, hvor man er garanteret en minimumsforrentning i livrentens løbetid, har man i praksis ingen indflydelse. I de markedsrenteprodukter, som i dag er de langt mest udbredte, vil man som kunde typisk kunne vælge mellem fire-fem overordnede risikoprofiler, som pensionsselskabet investerer pengene efter. Nogle pensionsselskaber tilbyder dog, at man for en del af opsparingen selv kan udvælge visse fonde.

Standardløsninger er et fornuftigt valg, men de er bestemt ikke for alle. Ønsker du – ligesom jeg gør – investeringsindflydelse, er livrente langt mindre oplagt end en ratepension i en bank, hvor du selv kan sammensætte din portefølje og løbende ændre heri. Og pensionsopsparing er normalt det største finansielle aktiv i livet, medmindre du f.eks. har købt en ejendom.

Større ratepensionsmuligheder vil øge den danske aktiekultur – uanset om vi snakker aktieinvestering via fonde, ETF’ere eller enkeltaktier. For slet ikke at nævne tilgang til den bæredygtige omstilling af samfundet. I pensionsselskaberne er du underlagt selskabets vedtagne ESG-tilgang, som du kan være enig eller uenig i. Faktum er, at du med en ratepension i et pengeinstitut selv kan bestemme, hvad du vil investere i.

For det andet er ind- og udbetalingsfleksibiliteten en stor fordel ved ratepensionen. Særligt for dem, som ikke har fast løbende arbejdsindtægt som de mange selvstændige, der ofte har svingende indtjening fra år til år. Og for det tredje er ratepension nem at forstå i arvesammenhæng: Dør du, før udløbet af ratepensionens udbetalingsperiode, arver dine efterladte det ikke udbetalte restbeløb (efter skat). Ved en livrente arver de efterladte som udgangspunkt intet.

Pensionsformuen i bankerne ultimo 2020 er på niveau med ultimo 2012 – på trods af betydelige positive afkast i den periode. Bankerne får i dag kun cirka 5 procent af de samlede pensionsindbetalinger mod cirka 25 procent for 10 år siden. Sagt på en anden måde er bankernes pensionsforretning under langsom afvikling.

Man kan motivmistænke bankfolk for meget, men min holdning flugter sådan set med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens dugfriske rapport fra 9. august. Her skriver de, ”at bankerne kan spille en positiv rolle i at styrke konkurrencen på pensions-området”. Og selv samme styrelses rapport om netop konkurrencesituationen på pensionsmarkedet fra december 2019 kommer med en direkte anbefaling til, at grænserne for indbetalinger til rate- og alderspension skal justeres ”med henblik på at styrke pengeinstitutternes mulighed for at konkurrere med pensionsselskaberne.”

Jeg håber, politikerne har læst med. For der er et stort behov for at vende vægtskålen på pensionsområdet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.