Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nej tak til vanvittig overvågning

Ledelsesmæssigt er det en falliterklæring at måle medarbejdere på deres skærmaktivitet. Aktuelle amerikanske skræmmebilleder bør vaccinere danske virksomheder mod at gå den vej.

Jim Nielsen

»Hvis du arbejder for en virksomhed med over 500 ansatte, så kan du godt være sikker på, at du bliver overvåget«. Dette citat fra en Harvard-professor kunne man læse i Jyllands-Posten 12. september i en artikel, der beskriver en hastigt voksende tendens i USA, hvor virksomheder overvåger deres medarbejdere. Overvågningen har spredt sig med lynets hast under pandemien, og noget af den software, man bruger, er udviklet i Kina, hvor overvågning er langt mere udbredt i det hele taget.

Det mest skræmmende er næsten, hvor vanvittigt det forekommer. Verdensførende koncerner overvåger ifølge artiklen vidensarbejde på en helt oldnordisk måde. Overvågningen omfatter medarbejdergrupper som ledere, arkitekter, advokater, marketingchefer, tekstforfattere, terapeuter, finanseksperter og analytikere, og målingen går på deres aktivitet på skærmen. Måske selve det at være aktiv på tasterne, måske aktivitet på visse programmer og måske i form af at fotografere ansigtet eller ved at tage screenshots med varierende tidsinterval.

Ubegribeligt

Det vil sige, at hvis du tager en god gammeldags fysisk samtale med en medarbejder eller kollega, risikerer du at slå negativt ud i overvågningen. Både i ledelse, analytisk arbejde og kreativt arbejde, ja vel alt muligt komplekst tænkearbejde, er det vanvid at måle på, om vi hamrer i taster eller ej. Instrumentaliseringen er direkte skadelig for opbygning af kultur, kreativitet og organisatorisk udvikling.

At overføre Amazonsk overvågning af lagerarbejdere til konsulentvirksomheder, advokatkontorer og finansvirksomheder virker i mine øjne tilmed kontraproduktivt. I en dansk sammenhæng ville det jo heller ikke give mening ude på fabriksgulvet. Ubegribeligt, at det virkelig skulle være hverdag i banker som Barclays og JP Morgan.

Etiske teknologivalg

Efter min bedste vurdering er vi i Skandinavien og Danmark langt fra at hoppe med på den vogn. Gudskelov og tak for det. Bare fordi man kan gøre det, skal man ikke gøre det. Teknologien har nu en rækkevidde og nogle konsekvenser, som kræver en nuanceret og balanceret beslutningsproces. Vi ser det på et område som kunstig intelligens. Her løber den digitale innovation langt hurtigere end reguleringen kan følge med, og derfor må vi anbefale, opfordre til og kræve etisk ansvarlighed. Både hos producenter, brugere og købere.

Men argumentationen mod mekanistisk overvågning af komplekst arbejde behøver slet ikke at ligge i de høje etiske og samfundsmæssige luftlag. Hvis du bliver overvåget, kan du jo vælge at føre lange private telefonsamtaler, mens du smadrer planløst rundt på tastaturet, eller du kan gå på cafe, mens du sætter et stykke software til at levere museklik på din computer. Overvågningen kan man altså ikke stole på.

Systematiseret mistillid

Ledelsesmæssigt er den form for overvågning udtryk for systematiseret mistillid til medarbejderne. Der er nærmest garanti for dårlig forrentning af udbetalte lønkroner til højtlønnede og veluddannede vidensarbejdere, hvis du møder dem med mistro. Måske er der en grund til, at amerikanerne også har opfundet udtrykket ”the great resignation”, hvor mennesker fravælger det arbejdsliv, som den store organisation kan tilbyde.

Hvis virksomheder vil have medarbejdere til at levere nye ideer, gå den ekstra mil eller turde råbe vagt i gevær, hvis noget er helt galt, kræver det tværtimod et psykologisk sikkert arbejdsmiljø baseret på basal tillid. Og det er virkelig meget værd.

Nej tak herfra

Forleden havde jeg lejlighed til at høre landstræneren for Danmarks landshold inden for banecykling. Selv i sådan et elitemiljø, hvor cykelrytterne både er kolleger og konkurrenter, er tillid det afgørende nøgleord i ledelsesstilen. Og resultaterne har talt deres tydelige sprog ved de olympiske lege, hvor danskerne har abonneret på medaljer. Det er i mine øjne essensen af high performance.

Ligesom cykelrytterne kan vi som danskere kun gøre os gældende gennem kvalitet, engagement og reel dialog. Derfor bliver det et kæmpe ”nej tak” herfra til vanvittig amerikansk-kinesisk mistillids-teknologi i vores organisationer. So ein ding mussen wir gar nicht haben!

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.