Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Selvfølgelig kan den offentlige sektor effektiviseres

Det er for enøjet at diskutere kvaliteten af den offentlige sektor alene ud fra, hvor meget udgifterne årligt skal vokse. Ved at have fokus på prioriteringer og effektivisering kan vi få mere for pengene.

Anders Borup Christensen

Størrelsen på den offentlige sektor er igen til debat. Det er en vigtig diskussion, når vi i Danmark har en af de største offentlige sektorer i verden, og hvor ca. 30 pct. af alle beskæftigede er ansat i det offentlige.

Men hver gang størrelsen debatteres, bliver der som automatreaktion ført skræmmekampagner. Hver gang lyder den samme klagesang om, at færre offentlige udgifter vil betyde markante forringelser af den offentlige service med færre ansatte inden for velfærdsområder såsom sundhed, ældrepleje og undervisning. Devisen er, at man åbenbart kun kan forbedre kvaliteten gennem øgede offentlige udgifter.

Med udgifter til løn og drift på omtrent 600 mia. kr. om året og omkring 860.000 ansatte er der selvfølgelig mange områder, hvor der er uforløste potentialer for at effektivisere eller for at prioritere opgaverne bedre, uden at der tilføres flere penge. Det sker hver dag i den private sektor, derfor er det også rimeligt at den offentlige sektor har fokus på at øge produktiviteten.

Der er potentiale for at effektivisere i alle dele. I den netop indgående politiske aftale om vinterhjælp effektiviseres statens drift med ca. 1 pct. i 2023. Og i regeringens udspil Danmark kan mere III effektiviseres kommunernes administration med 2,5 mia. kr. På samme måde kan man også effektivisere i øvrige dele af den offentlige sektor – også inden for velfærdsområderne. Selv hvis man friholder de medarbejdere, som leverer den borgernære velfærd som sundhed og ældrepleje, er der et stort effektiviseringspotentiale.

4 ud af 10 af de offentligt ansatte – svarende til ca. 330.000 mennesker – er ikke direkte engageret i at levere den borgernære service. Det omfatter f.eks. personer, der arbejder inden for administration eller ledelse; de såkaldte ”kolde hænder”.

Breder man et effektiviseringsmål på 1 pct. ud på disse grupper i alle årene frem mod 2030, svarer det til ca. 25.000 personer. Og potentialet er langt større, hvis ambitionerne også dækker velfærdsområderne.

Man kan passende starte med at få styr på væksten, som er løbet løbsk under den nuværende regering. Siden sommeren 2019 er antallet af ansatte i det offentlige steget med 30.000. Samtidig med det melder virksomhederne om en historisk høj mangel på medarbejdere. Det er en situation, som Christiansborg bliver nødt til at løse. Derfor har vi i DA i vores 2030-plan foreslået, at man nedbringer væksten i det offentlige forbrug og på den måde frigøre medarbejdere til virksomhederne frem mod 2030.

Selvfølgelig kan der være behov for ekstra ressourcer til udvalgte områder i takt med, at antallet af ældre stiger de kommende år. Men udgifterne behøver ikke følge befolkningsudviklingen 1-til-1, hvis man evner at effektivisere og prioritere driften.

Det er for enøjet at diskutere kvaliteten af den offentlige sektor alene ud fra, hvor mange ressourcer, der årligt tilføres. Det bør være muligt at slanke, uden at man skal beskyldes for at ville afvikle den offentlige velfærd. Ved at have fokus på prioriteringer og effektivisering kan vi få mere ud af den offentlige sektor.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.