Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sofie Carsten Nielsen har været på Lolland, hvor de ikke har gasfyr, og agitere mod gasfyr

Det er en alvorlig tid, vi lever i. Hvor er der dog brug for principielle løsninger. 

Anders Heide Mortensen

Det Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, var på Lolland i fredags for at fortælle folk på Lolland, at hvis man er så uheldig at have gasfyr, kan man i stedet købe sig en varmepumpe.

Som Sofie Carsten Nielsen sagde til Danmarks Radio, inden hun kørte mod Lolland:

”Jeg vil gerne ned og tale med folk om nogle af de konkrete løsninger, som jeg synes, vi har i Det Radikale Venstre, og som man måske ikke kender så meget til på Lolland. For eksempel at få nogle flere varmepumper ud til alle dem, der har gasfyr. Dem er der en del af på Lolland”.

Det er jo godt nok. Sådan da.

Spørgsmålet er: Hvorfor Sofie Carsten Nielsen er på Lolland for at fortælle folk med gasfyr, at de i stedet kan købe sig en varmepumpe, når der ikke er nogen på Lolland, der har gasfyr. Hvorfor?

Anders Heide Mortensen

For på Lolland er der ikke nogen, der har gasfyr. Ingen. Der er 51.873 husstande på Lolland, og der er ikke nogen af dem, der har gasfyr. 0,0 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Op ad dagen får Sofie Carsten Nielsen så det spørgsmål, som du måske lugter kan komme. Hvordan kan man sætte ord på fornemmelsen? Måske sådan: Som når man kommer hjem fra sommerhus og kan lugte et glas mælk, der har stået en uge på køkkenbordet.

Spørgsmålet er: Hvorfor Sofie Carsten Nielsen er på Lolland for at fortælle folk med gasfyr, at de i stedet kan købe sig en varmepumpe, når der ikke er nogen på Lolland, der har gasfyr. Hvorfor?

Jeg synes personligt, at det er et ufint spørgsmål. Usportsligt. Som en målmand, der pludselig tager med hænder.

Derfor går vi også let hen over svaret, eller rettere første del af svaret, for journalisten fra Danmarks Radio er så dårligt opdraget, at han så at sige sender spørgsmålet i forlænget spilletid:

”Men hvorfor ville du tale om gasfyr på Lolland, når der ikke er nogen?”

”Det er fordi, at jeg kom med mine gode sædvanlige samtaler, indtil jeg fik sat mig ned og læst om, at det går godt her.”

Smak. Så er der givet ren besked. Man kan næsten fornemme journalisten få røde kinder. Af skam. Over at have tværet rundt i gasfyr mig her og gasfyr mig der og Lolland og konkrete løsninger. Småligt holdt sammen med tal fra Danmarks Statistik. Men til sidst indser tumpen da, hvad andre for længst har indset:

Nemlig at Sofie Carsten Nielsen er kørt fra København til Lolland for at fortælle, hvad folk principielt kan gøre, hvis de principielt har et gasfyr, der principielt har fået husets varmeudgift til at stige fra 9.000 kroner om året til 60.000 kroner. Som blandt andet en pensionist fra Galten har fortalt om. Han kunne principielt lige så godt bo på Lolland. Bortset fra at det kunne han ikke. For ingen på Lolland har gasfyr. I hvert fald principielt.

Det her handler jo om de lange linjer. Pinligt overset af de 400.000 husstande med naturgas og absurde aconto-opkrævninger på varme. Så det reelt er lige meget for deres likviditet og mulighed for at svare enhver sit hen over vinteren, om de skruer ned for varmen.

Pinligt overser den slags mennesker, hvad de principielt kan gøre. De kan – for bare at nævne én ting – indrette husets forældreafdeling til atomkraftværk. Eller de kan – for at nævne en anden ting – flytte til Centralafrika. Og sådan kunne man blive ved.

Det er så nemt at være negativ. Det er så nemt at se initiativer som Sofie Carsten Nielsens besøg på Lolland som ”De voksne går ned til børnebordet og giver gode råd”. På samme måde som når 12 fremtrædende erhvervsledere appellerer til alle landets politikere om at holde blikket på den grønne dagsorden, mens en krig, en energikrise og inflation er d-a-g-s-o-r-d-e-n-e-n. Det er så nemt at iklæde den slags et slør af noget verdensfjernt. Nemt. Og uansvarligt.

Derfor – flere besøg på Lolland, tak. Også gerne af Inger Støjberg. Hun kommer fra en kommune, hvor der principielt er 18 procent af husstandene, der har naturgas, og hun kan så fortælle folk på Lolland, hvordan de principielt forklarer banken, at det er på grund af gasfyret, at de principielt er bagud med terminen.

Det er en alvorlig tid, vi lever i. Hvor er der dog brug for principielle løsninger.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.