Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Så er der slagtilbud på afgiftslettelser i de politiske supermarkeder

Folketingsvalget kommer til at foregå i en atmosfære af geopolitisk usikkerhed, danskere med lommesmerter og bekymringer for fremtiden - og ikke mindst tilbudsvarer på hylderne i de politiske supermarkeder.

Thomas Søby

Først corona, så krigen i Ukraine, energikrise og tårnhøj inflation. Sidstnævnte ramte 10 pct. i september. På den baggrund kan man godt forstå, at forbrugerne hænger med næbbet. Pessimismen i befolkningen afspejler sig i forbrugertilliden, der i september nåede det laveste niveau i statistikkens 48-årige historie.

Inflation på 10 pct. er et udtryk for et vægtet gennemsnit af prisstigninger. Underliggende er elektricitet steget med 95 pct. og gas med næsten 190 pct. Det kan mærkes på pengepungen, både i hjemmene og i virksomhederne. Samtidig er det oplagt, at selv om alle rammes, er der nogle, der rammes hårdere end andre.

Fra politisk hold er der udvist – og udvises stadig – stor vilje til at afbøde nogle af de negative konsekvenser. Før sommerferien blev der udbetalt varmecheck. Efter sommerferien er det besluttet at nedsætte elafgiften midlertidigt og etablere en låneordning, så det bliver muligt at udskyde betalinger, når man har fået høje elregninger.

I løbet af valgkampen vil der med sikkerhed komme flere forslag fra politisk hold med henblik på at lindre en del af smerten fra de stigende priser. Men samtidig skal der spares på strømmen på grund af behovet for at gøre os uafhængige af russisk gas og for at indfri 70 pct.-målsætningen. 

Det betyder, at man nøje skal overveje hvilke redskaber, der bruges, og her er midlertidige afgiftslempelser ikke nødvendigvis det bedste svar, hvis ikke de erstattes af en stigende afgift på CO2-udledninger.

Når afgiften sænkes, bliver energien billigere. Det er også formålet, da det mindsker forbrugernes lommesmerter. Men det betyder også, at forbrugerne vil bruge mere energi, end de ellers ville have gjort. Det kan betyde, at prisen eksklusiv afgifter stiger, hvorefter ’hjælpen’ kan vise sig at blive betragteligt mindre end antaget.

Ydermere vil initiativer, der gør el billigere, mindske lysten til at investere i tiltag, der omlægger fra energikilder med stor CO2-udledning til f.eks. el-baserede varmepumper. Det kan forsinke den grønne omstilling og måske endda forhøje prisen på omstillingen på længere sigt.

Der er ingen tvivl om, at mange er ramt hårdt af prisstigningerne, og derfor forstår man godt – ikke mindst i en valgkamp – at politikerne har brug for at signalere, at man tager det alvorligt og gerne vil hjælpe. Men fra en samfundsøkonomisk betragtning, er det værd at holde sig for øje, om de valgte redskaber også er de mest effektive.

Der vil komme mange slagtilbud i de politiske supermarkeder, men som forbruger og som vælger skal man tænke sig godt om. Det er ikke alle varerne, der holder den ventede kvalitet, og det kan blive en dyr fornøjelse at tage imod et tilbud, der er for godt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.