Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Endelig lidt medvind til forbrugerne – men det er for tidligt at ånde lettet op

Siden toppen i august har el- og gaspriserne været på en kærkommen rutsjebanetur nedad. Det luner i danskernes mildest talt udfordrede privatøkonomier. Men vinterens store udfordring ligger desværre fortsat foran os – krisen er ikke afblæst.

Palle Sørensen

2022 har budt på en perlerække af dårlige nyheder for forbrugerne. Allerede ved årets begyndelse var energipriserne skudt i vejret, og bedre blev det ikke med Ruslands invasion i Ukraine. Samtidig er fødevarepriserne steget eksplosivt, bl.a. fordi Rusland og Ukraine står for en uforholdsmæssig stor del af den samlede fødevareproduktion. Helt galt gik det hen over sommeren, da Rusland gradvist lukkede for gasleverancerne til Europa, og både el- og gaspriserne endte helt i skyerne i august.

Det medvirkede til, at inflationen er blevet noget helt andet, end vi forventede. Prisstigningerne er efterhånden bredt funderet, så det ikke ”bare” er energi og fødevarer, der stiger i pris, men også alt fra turen i biografen til møblerne til stuen. Har man dertil et variabelt forrentet boliglån, er det formentlig med bange anelser, at man åbner netbanken i øjeblikket.

Siden toppen i slutningen af august er det for en gangs skyld gået den rigtige vej med energien. Gasprisen var således ligefrem negativ en enkelt time den 24. oktober, og ser vi på dagsgennemsnittet, er prisen da også faldet fra 330 euro per megawatt (MWh) den 26. august til 32 euro per MWh den 24. oktober. Tilsvarende er engrosprisen på elektricitet faldet fra 4,50 kr. per kilowatt (KWh) til 1 kr. i samme periode.

Den spirende optimisme er da også smittet af på markedets forventninger til priserne til vinter. Men her er udviklingen dog knap så rosenrød. På gasmarkedet er forventningen til prisen faldet fra over 300 euro per MWh med levering i januar 2023 til ca. 140 euro i dag, og strøm handles i Tyskland til ca. 2,5 kr. per KWh før moms, afgifter og tariffer i januar. Det er også mindre end tidligere men stadig højt.

De faldende energipriser er da også medvirkende til, at vi tror, at den danske inflation har toppet. Så vi ser nok ind i lidt lavere inflation de kommende måneder. Ikke meget lavere, men trods alt så stopper blødningen.

Når prisen på naturgas kan blive negativ midt i den største energikrise i mands minde, afspejler det, at naturgas er et fysisk gode, hvor leverancer skal modsvares af enten forbrug eller lagring. Aktuelt er de fleste lagre fyldt til randen, og derfor kan man komme i den aparte situation, at man er villig til at betale aktørerne for at tappe gas fra nettet. Ikke mindst når temperaturerne i Europa er høje, og forbruget dermed er begrænset, fordi fyringssæsonen udskydes.

Men ser vi bare få uger frem, bliver situationen en helt anden. Til den tid vil vi formentlig begynde at tære på lagrene, og så vil priserne sandsynligvis stige igen.

Lagersituationen på tværs af Europa er god. Det er der ingen tvivl om. Men lagerkapaciteten er begrænset, og mange lande har kun til 1-1,5 måneds forbrug. Vi er derfor afhængige af leverancer udefra, hvis vi skal komme igennem vinteren uden rationering. Det ændrer et kortvarigt overudbud af gas ikke på.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.