Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det mest rodede valg i 24 år gik indtil kl. 00.49 helt godt for erhvervslivet

Folketingsvalget lå ret godt for erhvervslivet indtil klokken 00.49. Men så indtraf katastrofen.

Anders Heide Mortensen

Så du med til den bitre ende i nat?

Eller kaldte hovedpuden, inden Lars Løkke Rasmussen pludselig lignede en stenstøtte? Inden Mette Frederiksen pludselig lignede en sol? Og inden Sofie Carsten Nielsen pludselig lignede en triumfator efter at have tabt 9 ud af 16 mandater?

Folketinget er nogle gange blevet sammenlignet med en ”bestyrelse for Danmark”. Ok – fortæl mig så i hvilken virksomhed, at bestyrelsesmedlemmer gemmer sig på toiletter og i depotrum, når de har haft en dårlig dag eller måske holdt en sejrstale lidt for tidligt.

Folketinget er IKKE en bestyrelse for Danmark, men en politisk kampplads, og beviserne hobede sig op på Danmarks Radio mellem klokken 23.24 og klokken 00.49. I det tidsrum gik Moderaterne fra at være kongemageren og dagsordensætteren for en ny regering – med en liste af reformer klar – til at være et parti med 16 mandater, der ikke nødvendigvis får mere at rive i end Inger Støjbergs DanmarksDemokrater eller Mai Villadsens Enhedsliste-folk.

Nu står alt åbent. Det mest rodede folketingsvalg i 24 år ligner – indtil videre – en trist omgang for erhvervslivet.

Anders Heide Mortensen

Mellem klokken 23.24 og klokken 00.49 gik tanken om Folketinget som en bestyrelse på gulvet. Årsagen var, at manden bag tanken, tidligere statsminister og Venstre-formand og nuværende leder af Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, i det tidsrum mister magten som manden, der står mellem rød og blå blok og kan diktere betingelserne for sin støtte. Forlange at hans reformprogram, hans tankegods, hans idé om at tvinge partier sammen i et forpligtende samarbejde bliver grundlaget for forhandlingerne om en ny regering.

Men da alle stemmer er bearbejdet i Danmarks Radios prognose-maskine, lidt i klokken 01, indtræder katastrofen for Moderaterne. Rød blok når mandat nummer 87 og kan med tre nordatlantiske mandater tælle til magten og 90. Lars Løkke Rasmussen ophører i det minut med at være uundværlig. Magtens dørmand.

Set fra sidelinjen lå dansk erhvervsliv indtil klokken 00.49 til et helt godt valgresultat.

Lars Løkke Rasmussens projekt om at tvinge partier sammen om langsigtede reformer var et rigtigt godt andetvalg, når førstevalget, en blå valgsejr, ikke kom i spil. Moderaternes idéer om at åbne for udenlandsk arbejdskraft, omlægge skattesystemet og opgive den symbolladede udlændingepolitik er som taget ud af de store erhvervsorganisationers politiske katalog. At han også går efter langsigtede politiske aftaler, er flødeskummet på lagkagen. Så må man tage eventuelle blegrøde indslag med. Den form for pragmatisme er man helt tryg ved i erhvervslivet.

Folketingsvalget 2022 var noget rod, lige fra Det Radikale Venstre væltede den socialdemokratiske regering i slow-motion, over at blå blok pludselig stillede med to kandidater til statsministerposten, til at Det Konservative Folkepartis valgkampagne nedsmeltede på tre uger. På valgaftenen var valget også noget rod. Noget rod som valgaftenen i 1998, da den ene tv-station udråbte en blå sejr, mens den anden ventede og ventede – og til sidst så en rød sejr.

Folketingsvalget 2022 var noget rod fra start til slut. Vælgerne brækkede på valgaftenen parketgulvet op i blå stue, så Venstre blev halveret, Liberal Alliance fordoblet, og De Konservative igen gik den triste vej sydover. Men rodet tegnede frem til klokken 00.49 til at kunne ende i noget absolut hæderligt og brugbart for erhvervslivet. Nemlig i Moderaternes pragmatisme-politik. Langsigtet. Funderet i reformbehov. Ikke i markeringsbehov.

Men et folketingsvalg ER en kamp om magten - IKKE en nedsættelse af en bestyrelse. Da Lars Løkke Rasmussen under nattens partilederrunde lignede en stenstøtte, var det fordi rollen som magtens dørmand i kampens sidste minut var smuttet. Sofie Carsten Nielsen kunne omvendt pludselig smage magten, fordi Nye Borgerlige – af alle – inviterede til samarbejde.

Nu står alt åbent. Det mest rodede folketingsvalg i 24 år ligner – indtil videre – en trist omgang for erhvervslivet. Socialdemokratiet kunne på valgnatten tælle til 90. Mette Frederiksen er i udspil. Og blå blok skal hive De Radikale over i deres lejr og have dem til at spille klaver med Dansk Folkeparti, for at der er flertal bag Jakob Ellemann-Jensen, Lars Løkke Rasmussen eller Søren Pape Poulsen som statsminister.

Pokkers. Indtil kl. 00.49 så tingene egentlig ret god ud.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.