Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kontormarkedet er ramt af konjunkturnedgang

Kontorlejemål er typisk noget af det mest konjunkturfølsomme, vi har på ejendomsmarkedet. Aktuelt er konkursstatistikkerne en sand gyser forårsaget af en giftig cocktail af ingredienser.

Artiklens øverste billede
Mikkel Høegh
Mikkel Høegh

Når jeg kigger ud ad mit vindue fra mit skrivebord, er noget af det første øjet rammer et stort skilt om et kontorlejemål på 725 kvadratmeter. Skiltet har været oppe siden før corona viste sit grimme ansigt.

Jeg må hurtigt indrømme, at jeg ikke kender lejemålet, dets indretning mv. Jeg har således ingen viden om, hvorvidt noget særligt gør sig gældende for netop dette lejemål.

Som boligøkonom kan man dog ikke lade vær med at få den tanke, at netop mange tomme kontorlejemål formentlig kunne blive udfaldet af den krise, vi står midt i. Historisk er det sådan, at kontormarkedet typisk er noget af det mest konjunkturfølsomme, vi har på ejendomsmarkedet.

I mit kontor er jeg begunstiget af at have en række unge mennesker ansat som studentermedhjælpere. Disse stræbsomme unge mennesker er ofte optaget af, hvad der skal til for at blive en dygtig økonom. Jeg plejer at svare dem, at en kloning mellem en historiker og en matematiker er et godt sted at arbejde sig hen.

En vis historisk indsigt, så man kan stille sig på skuldrene af tidligere tiders erfaringer, og så en god evne til at kunne regne på udfald, er gode egenskaber. Det store spørgsmål er så, hvad skal der regnes på i forhold til kontorlejemål?

Det vanskelige ved økonomisk analyse er, at alt ikke er sort eller hvidt. Der kan således være nuancer, der gør, at tidligere tiders erfaringer viser sig en smule anderledes fra krise til krise. Det tror jeg gør sig gældende for kontormarkedet.

Godt nok synes den månedlige konkursstatistik fra Danmarks Statistik at være en fortælling af Hitchcockske dimensioner. Lige nu har vi noget nær det højeste niveau for konkurser i mere end 10 år, hvis man korrigerer for tomme selskaber og ser bort fra enkelte observationer i 2016.

Cocktailen af konjunkturnedgang, coronalån der udløber, stigende renter og andre faste omkostninger, der stiger på toppen, er mere giftig end et æselspark (den mest udrikkelige cocktail, jeg kender). Det vidner om en vis tilbagegang i vores konjunktur. Hvorfor skulle det ikke ramme kontormarkedet?

Det vil jeg heller ikke 100 pct. afvise. Et æselspark river nemlig hele vejen ned. Men udbuddet af moderne indrettede kontorlokaler er meget begrænset. Og kigger man på, hvad det er for virksomheder, der lige nu går konkurs, er det ikke traditionelle aftagere af kontorlejemål. Lige nu drives konkurserne af bygge- og anlægsvirksomheder, restaurationer og detailhandelsbutikker.

Det ændrer ikke på, at det er oplagt, at enhver virksomhed, der lige nu mærker stigende omkostninger, også dobbeltklikker på deres omkostninger til lejemål.

Det kan dog have stor betydning i forhold til rekruttering, fastholdelse af medarbejdere mv. at flytte til en alternativ placering. Det er en overvejelse, der er værd at have i en tid, hvor kvalificeret arbejdskraft ikke hænger på træerne.

Beskæftigelsen er rekordhøj, og selv om ledigheden skulle stige, er ledig kapacitet ikke det, som der er mest af. Skal man have et billigere lejemål, skal man på en perifer placering eller flytte over i noget utidssvarende. Det kan næppe gøres, uden at det også medfører flere omkostninger.

Umiddelbart er tomgangen på kontorlejemål lav, og der findes således ikke en masse billigere alternativer, hvis man har brug for et moderne kontorlejemål. Det er klart, at utidssvarende lejemål, lejemål med perifære placeringer mv., kan og vil være en helt anden historie. Det er altid nuancer i sagerne. Geografisk ser vi imidlertid en tendens til, at der er mangel på gode og velegnede kontorlejemål i og omkring de større byer på tværs af landet.

Så et er, at markedet bliver presset af konjunktur. Det vil det utvivlsomt gøre. Men noget andet er struktur. Der er simpelthen mangel på moderne kontorlejemål centralt beliggende i de større byer.

Derfor er der grænser for, hvor hårdt de dårlige konjunkturer påvirker markedet for tidssvarende kontorlejemål. Vi ser derfor fortsat en pæn interesse blandt investorer for at købe sig ind i dette marked, hvilket er på trods af at afkastkravet måske skal en spids op.

På den lange bane er kontormarkedet et godt marked at være inde i, også fordi, at der i de kommende år ikke bliver udbudt en masse nye lejemål, idet nybyggeriet heraf er gået i stå.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.