Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Opråb fra erhvervseliten: Vi har et brændende ønske for Danmark

Artiklens øverste billede
Illustration: Anders Thykier

Kære Mette, Jakob, Lars, Pia, Alex, Inger, Søren, Mai, Martin, Pernille, Franciska og Morten

Vi skriver til jer, fordi vi har et brændende ønske for Danmark, og I spiller en helt afgørende rolle for, om det går i opfyldelse.

Vi har fulgt en valgkamp, hvor mange presserende udfordringer fyldte: Den grønne omstilling, udfordringer i sundhedsvæsenet, inflations- og energikrise.

For Danmark stiller udfordringerne sig i kø, og spørgsmålet er nu, hvilke politiske prioriteringer der skal foretages.

Som Danmarks største virksomheder vil vi opfordre til, at I, når I lægger det politiske spor for de kommende år, husker at tænke langsigtet trods store udfordringer her og nu. Vi står alle med én fælles og presserende udfordring, der kalder på politisk handling: Vi skal fremtidssikre vores virksomheders adgang til arbejdskraft.

Udfordringen er enkel: Uden tilstrækkelig adgang til kvalificerede hoveder og hænder bliver det sværere at levere de varer og ydelser, som vores virksomheder står bag, og som er til gavn for milliarder af mennesker i Danmark og resten af verden.

Løsningen er derimod ikke enkel: Danmark har behov for en indsats, der spænder lige fra uddannelsesinitiativer til bredere reformer og oprydning i bureaukratiske regler, som spænder ben for ansættelser af medarbejdere fra udlandet.

Udfordringerne bygger grundlæggende på en succeshistorie: I juni 2022 var beskæftigelsen i Danmark steget til 2.963.008 lønmodtagere, hvilket er det højeste niveau nogensinde.

Det er rigtig godt, at danskerne er i arbejde, men den høje beskæftigelse betyder, at vi i stigende grad oplever flaskehalse, og at vi har stillinger, vi har svært ved at få besat. Det er en af de største vækstbarrierer for dansk økonomi.

Derfor bakker vi helhjertet op om det ønske, vi hører fra partier fra hele Folketinget, om at der nu skal gennemføres reformer for at få adgang til mere arbejdskraft. Og ambitionsniveauet bør være højt.

Alene i life science-sektoren viser beregninger fra Damvad, at der i 2030 er brug for op mod 30.000 ekstra medarbejdere end i 2020. Ud fra de nuværende præmisser betyder det, at sektoren om blot otte år vil mangle op mod 7.700 medarbejdere med lang eller mellemlang uddannelse.

Det betyder potentielt tabt dansk life science-eksport på op mod 37 mia. kr., og at sektoren kommer til at betale 10 mia. kr. mindre i skat til Danmark, end der var potentiale for med fuld bemanding i Danmark.

Det samme gør sig gældende inden for den grønne omstilling. Her konkluderer en analyse fra Concito og Mandag Morgen, at den forventede jobefterspørgsel frem mod 2030 forventes at stige fra ca. 30.000 til ca. 50.000 nye jobs årligt.

Uden den nødvendige arbejdskraft er både det danske CO2-reduktionsmål og et grønt dansk eksporteventyr i fare.

I andre dele af dansk erhvervsliv kan vi se ind i, at vi i den nærmeste fremtid kommer til at mangle især faglærte og ufaglærte, og at rekrutteringsgrundlaget svinder ind. Med andre ord: Manglen på arbejdskraft vil have betydelige negative konsekvenser for hele Danmark.

Bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft er et vigtigt skridt. I dag er processen med at rekruttere medarbejdere fra ikke-EU-lande stadig så tung, at det i mange tilfælde bliver så besværligt for både virksomheder og medarbejdere, at ansættelserne alligevel ikke sker i Danmark. Dermed mister Danmark både viden, produktivitet og skatteindtægter.

Men udenlandsk arbejdskraft vil ikke løse alle vores problemer. Vi bliver nødt til at se grundigt på, hvordan vi uddanner de kommende – mindre – ungdomsgenerationer. Og til hvilke sektorer.

Skal Danmark lykkes, kommer vi til at skulle træffe betydelige prioriteringer for at sikre, at de unge også i fremtiden vælger uddannelser inden for de kompetenceområder, Danmark har brug for. Både på det offentlige og private arbejdsmarked. En oplagt mulighed for at sikre, at der tages hånd om denne vigtige udfordring, er, at der nedsættes en reformkommission, som får til opgave at finde langsigtede løsninger og udpege anbefalinger, som skal fremtidssikre Danmark: En Fremtidskommission.

Vi indgår gerne i tæt dialog med jer om udfordringer og løsninger. Vi skal ikke i Danmark sætte barrierer op for os selv, men sikre, at vi som et lille land med stort potentiale gør alt, hvad vi kan for at have de bedste hænder og hoveder og tilstrækkeligt mange af dem.

Vi håber, at arbejdskraftudfordringen får det nødvendige politiske fokus, og at det følges op af handlinger, der sikrer, at vi i Danmark har en solid og langsigtet plan for fremtidens vækst.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.