Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ro på: Risikoen for en løn-pris-spiral er begrænset

Inflationen har gjort lønmodtagerne fattigere i år og efterlader en regning, der skal indfries ved de kommende overenskomstforhandlinger. Risikoen for at sætte gang i en løn-pris-spiral er begrænset.

Ole Just

Inflationen nåede i oktober op på 10,1 pct. Det har udhulet lønmodtagernes realindkomster med ca. 4 pct. i år og skabt et forventningspres forud for overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked, der snart går i gang.

Et kor bestående af bl.a. DA, Nationalbanken og Det Økonomiske Råd har gennem længere tid været fremme med advarsler mod en løn-pris-spiral. Men den frygt er nu skudt ned af IMF. Heller ikke EU-Kommissionens seneste økonomiske fremskrivninger, som dækker EU og andre af Danmarks vigtige samhandelspartnere som USA og UK, viser tegn på accelererende løn- og prisudvikling.

For Danmarks vedkommende forventer EU-Kommissionen lønstigninger i en størrelsesorden på 4,7 pct. og 5 pct. i de kommende to år. Uden at det vil få inflationen til at løbe løbsk. Tværtimod ventes den årlige inflation at falde til 3,7 pct. i 2023 og 2 pct. i 2024.

Længerevarende løn-pris-spiraler er generelt sjældne ifølge IMF, som for nyligt har analyseret 22 økonomiske begivenheder, der minder om covid-chokket i 2021 i en række OECD-lande fra de seneste 50 år.

IMF identificerer på den baggrund tre faktorer, som kan begrænse risikoen for en løn-pris-spiral:

  1. inflationen er udløst af forhold uden for arbejdsmarkedet,
  2. faldende realløn, der kan reducere prispresset og
  3. centralbankerne fører en aggressiv pengepolitik.

De tre faktorer synes at være opfyldt: Den inflation, som det meste af verden oplever nu, blev i første omgang udløst af eftervirkningerne af covid-19 og efterfølgende af de kraftigt stigende energi- og fødevarepriser. Reallønnen har generelt været faldende i 2022 i de fleste lande. Og pengepolitikken er blevet strammet op i løbet af 2022 på begge sider af Atlanten.

Konkurrencemæssigt ser det fornuftigt ud. Det burde give alle en vis ro i maven, når forhandlingerne går i gang.

Ole Just

En af de faktorer, der normalt er centrale i overenskomstforhandlingerne, er hensynet til konkurrenceevnen. Den kan bl.a. måles ved enhedslønomkostninger (lønomkostningerne pr. produceret vare). Generelt ligger Danmark fint, både når man kigger bagud og ind i prognose-årene.

For Danmarks vedkommende forventer EU-Kommissionen en stigning på 3,2 pct. i 2023 og 3,5 pct. i 2024. I Tyskland og i Sverige forventes stigninger på hhv. 9 og 8 pct. i årene 2023-2024. USA skiller sig ud med væsentlig lavere enhedsomkostninger i de kommende år, men det sker på baggrund af en stigning på 8 pct. i år.

Med andre ord: Risikoen for at udløse en løn-pris-spiral ved de kommende overenskomstforhandlinger er begrænset. Og konkurrencemæssigt ser det fornuftigt ud. Det burde give alle en vis ro i maven, når forhandlingerne går i gang.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.