Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forærede Lars Findsen valgsejren til Mette Frederiksen?

Mens politiske iagttagere har fremhævet kollaps i blå blok som årsag til den røde valgsejr ved seneste folketingsvalg, var det måske snarere Lars Findsens spionbestseller, der stjal al opmærksomheden og leverede dødsstødet.

Lars Hedegaard Pedersen

Det er en velafprøvet manøvre, når man inden for politisk spin lufter ud i møgsager ved at offentliggøre en sag eller afgørelse i skyggen af en betydeligt mere dagordensættende og spektakulær sag, som får fuld mediebevågenhed.

Medierne har typisk svært ved at håndtere flere dagsordener, da det dels kan være særdeles ressourcekrævende at dække en sag til bunds, dels har medierne for vane at løbe efter samme dagsorden, hvilket man kan argumentere for og imod, afhængigt af sagens karakter.

For en lille måned siden udgav Lars Findsen, nærmest ud af det blå, sin spion-bestseller og erindringer som tidligere departementschef i Forsvarsministeriet og fængslet FE-chef for at have lækket statslige hemmeligheder.

Stjal al opmærksomheden

En sag, der naturligvis fik mediernes - og befolkningens bevågenhed, da flere landsdækkende boghandlere, allerede dagen efter udgivelsen og midt i en valgkamp måtte melde alt udsolgt, skønt journalist og forfatter Hans Davidsen-Nielsen 14 dage tidligere havde udgivet et velresearchet værk om FE-skandalen og hele efterretningsvæsenets historie.

Intet kunne selvfølgelig overskygge hovedpersonens egen beretning som sigtet og fængslet i danmarkshistoriens måske største straffesag og politiske skandale. Folk vil selvfølgelig høre historien fra hestens egen mund.

Sagen trak øjeblikkeligt masser af overskrifter og indtog nyhedsfladen på samtlige danske medier, så blå blok ikke havde mere ben at gnave af.

Både medier og blå blok mistede pusten, og glemte stort set alt om alle regeringens øvrige møgsager, da valgkampen i forvejen havde være lang og opslidende, hvorfor det blev fortsat sværere at holde liv i flere dagsordener, ikke mindst minkskandalen, hvor man efterhånden har vendt hver en sten og må acceptere, at det aldrig kommer frem, hvad der stod i departementschefens og statsministerens sms’er.

Tabte pusten

Valgkampen havde som bekendt været lang, og hvem husker ikke Lars Løkkes flere timer lange pressemøde om Global Green Growth Institute (GGGI), som fik lullet hele den fremmødte presse i søvn. Og i en valgkamp, der i forvejen havde været lang, vil det nærmest være utopi at få minkskandalen tilbage på på den politiske dagsorden.

FE-sagen var trods alt gammel vin, som Lars Findsen fik hældt på nye flasker.

Men hvad med timingen? Var det en god idé at udgive en bog, der rejser så voldsom kritik af den siddende regering midt i en valgkamp, hvor rød og blå blok stod umiddelbart lige? Det har helt sikkert gjort det godt for salget af bøger, men hvis formålet var at detonere en bombe under regeringen og de involverede personer, kan det godt være, at nogle sidder tilbage med en fornemmelse af, at det blev en fuser.

Ganske vist havde blå blok allerede mistet momentum, da de konservative blev kastet ud i et veritabelt stormvejr, som sendte partiets formand, fremgang og statsministerdrømme til tælling, for derefter at udløse en ny omgang Game of Thrones, primært mellem Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen med Lars Løkke Rasmussen som en kvalificeret outsider.

Ikke plads til flere dagsordener

Det rykkede spillet ind i den politiske midtercirkel, hvor ingen vælgere i dag har den fjerneste idé om, hvordan den ene eller den anden statsministerkandidat har tænkt sig at løse landets største samfundsmæssige udfordringer, som ikke blot handler om mangel på kvalificeret arbejdskraft i den offentlige sundheds- og omsorgssektor, men også i det private danske erhvervsliv, hvor mange succesfulde virksomheder ofte ender på udenlandske hænder.

Det nærmeste, dansk erhvervsliv kom i nærheden af en politisk dagsorden, var i diskussionerne om skat, som ikke efterlod mange visioner om at udvikle og fastholde flere danske arbejdspladser, som udgør det økonomiske fundament for det danske velfærdssamfund, hvor vi den siddende regeringen kort inden valget sendte varmechecks ud til højre og venstre.

Hvordan skal vi opbygge et bæredygtigt samfund, hvis vi går rundt med en falsk forventning om, at vi holdes skade- og smertefri med varmechecks og virksomheder kompenseres for hjemsendte medarbejdere og uventede omkostninger?

Vi mangler en konsensus om, hvordan vi styrker erhvervsklimaet og skaber mindre friktion for især små- og mellemstore virksomheder, så vi dels gør det mere attraktivt at investere i ny teknologi og udvikling, dels bevarer flere succesfulde virksomheder på danske hænder og forhindrer, at for mange arbejdspladser forsvinder ud af landet.

Det er på tide at lade døde mink hvile i fred. To års massiv fokus på manglende lov og krav om advokatvurdering og rigsretssag er håbløs, skønt den store skurk i både minkskandalen og FE-sagen er statsministeren og Statsministeriets departementschef. Men efter en lang sej valgkamp, sidder vi tilbage uden svar på, hvordan vi får ført Danmark gennem en krise med høj inflation og mangel på arbejdskraft i både det offentlige og private erhvervsliv?

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.