Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Reformer er nødvendige - men hvilke?

Valget resulterede i et Folketing med 12 partier, der har ret forskellige syn på, hvad der er vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt. Statsministeren signalerede før valget ønsket om en bred regering. På det tidspunkt var det kun Moderaterne og Radikale Venstre, der syntes godt om den idé. Nu står brikkerne måske anderledes.

Thomas Søby

Økonomien er skizofren i øjeblikket. Høj inflation og kæmpestor usikkerhed. Høj beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Gang i industrien og store overskud på betalingsbalancens løbende poster. Mangel på arbejdskraft her, der og alle vegne.

Snart venter først de private overenskomstforhandlinger, og et år senere kommer så de offentlige. Indimellem må vi forvente, at lønstrukturkommissionen kommer med den rapport, der blev udskudt på grund af valget. Samtidig er det småt med råderum, der er forventninger om flere penge til forsvaret, og den grønne omstilling skal fortsætte. Så det bliver ikke nemt at være regering i de kommende år.

Allerede på valgaftenen lagde statsministeren op til, at der skal gennemføres nye reformer i de kommende år. Sløret blev ikke løftet for hvilke, men et bud er, at der både skal kigges nærmere på den offentlige sektor og på udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Begge dele er områder, hvor der måske kan være en fælles interesse hen over midten i, at man får bundet hinanden fast til masten. Så kan man dele smerten ved ubehagelige beslutninger.

Man kan nemt få det indtryk, at den offentlige sektor er ved at falde fra hinanden. Billedet er noget anderledes, når man spørger brugerne. Uanset brugertilfredshed står den offentlige sektor over for store udfordringer. Det gælder ikke mindst i plejesektoren, hvor vi ser ind i en fremtid med langt flere – formentlig plejekrævende – ældre samtidig med, at det allerede nu er svært at rekruttere SOSU-assistenter.

Det kunne være et grundlæggende tema for de igangværende regeringsforhandlinger. Her fokuseres der formentlig på, hvordan man sikrer, at tiden i højere grad bruges på kerneopgaverne, men også hvordan der skaffes flere hænder.

Udover arbejdskraft til den offentlige sektor er der problemet med at skaffe hænder til den private sektor. Beskæftigelsen steg igen i september, men karret er nok så småt ved at være tømt. Arbejdsgiverne forsøger den svære kunst, at man på en og samme tid taler om problemet med arbejdskraft og taler en krisestemning op. Begge dele kan være reelt nok, men man skal nok heller ikke være blind for, at det sidste også er med en skæven til de kommende overenskomstforhandlinger, hvor man jo gerne vil holde prisen på arbejdskraften lidt nede.

Også her står man over for vanskelige beslutninger, ikke mindst fordi mange gerne ser en bremse sat på den stigende pensionsalder. Så hvilke håndtag kan og vil man gribe fat i, for at løse de problemer?

Der skal altså findes mange penge til forsvar og offentlig velfærd. Der skal findes flere hænder til både den offentlige og til den private sektor. Det kræver både handling og nytænkning. Skal en kommende regering i mål, vil det kræve reformer. Spørgsmålet er kun hvilke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.