Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Et vanvittigt år rinder ud: Nu skal inflationen under kontrol

I USA er der tegn på, at man lykkes med at inddæmme den løbske inflation inden for overskuelig fremtid. Vi mangler at se det samme i Europa og Danmark. Den økonomiske topprioritet i 2023 er derfor at få banket inflationen ned, så renteforhøjelserne kan få en puster.

Brian Kudsk

Det er på næsten alle parametre et vanvittigt år, der så småt lakker mod enden. Energikrise, krig i Europa, buldrende inflation og et forvandlet pengepolitisk regime med renteforhøjelser på menuen har stjålet dagsordenen i 2022.

Det er årets overskrifter og samtidig hovedforklaringerne på, at de finansielle markeder har haft et år til glemmebogen med tæsk til alle aktivklasser og stort set ingen sikre havne – bortset fra dollar, shipping- og energiaktier.

I Europa mærker vi energikrisen og inflationen mest, mens det i USA mere har været et glohedt arbejdsmarked, der har presset inflationen i vejret, og i Asien er inflationen ikke nær så udtalt.

Ikke mindst Kina slås med deres helt egne økonomiske problemer, som vi desværre ikke får så meget kendskab til via de officielle kilder, fordi der i Beijing er en mangeårig dårlig tradition med ikke ligefrem at rutte med de korrekte data. I takt med at den kinesiske økonomis betydning i verden er steget, er det ikke helt ligegyldigt i vores del af verden, hvad der sker af ting og sager derovre. Det gælder økonomisk og finansielt, men også politisk når befolkningen begynder at protestere over de yderst strikse covid-19-restriktioner, som vi har set på det seneste.

Tab på både gynger og karruseller

2022 har været et vildt år på en række punkter: Inflation, renter, energi, krig i Ukraine, et mindre sammenbrud i Kinas økonomi. De finansielle markeder har haft et af de sjældne år, hvor der er tabt på både gynger og karruseller – både aktier og obligationer har fået kursklø på grund af en sjældent set hæsblæsende udvikling i de finansielle markeder.

Når man ved, hvordan USA og landets finansielle marked og renteniveau i det hele taget påvirker resten af verden, har man her den primære forklaring på, hvorfor de finansielle markeder verden over har oplevet et så tumultarisk år.

Brian Kudsk

Normalt siger vi f.eks., at dansk realkredit er en af de mest sikre investeringer, der findes, og her er der tabt knap 20 pct. siden årsskiftet. Generelt har de stigende renter skabt et af de værste år for obligationer nogensinde. Men det kan ikke rigtig være anderledes, når der pludselig kan købes obligationer med en rente på 5 pct. eller derover efter en lang periode, hvor man stort set ikke har fået løbende betaling for sine obligationsinvesteringer.

Rentestigninger har ændret spillereglerne

Investeringsmæssigt har den udvikling omvendt medført, at vi nu igen har fået obligationer på banen som en langsigtet attraktiv aktivklasse – det har de markante rentestigninger sørget for. Det betyder, at det er slut med gratis kapital, og at aktierne i de kommende år kommer til at skulle arbejde noget hårdere for at stige i kurs, da der nu er et reelt alternativ, som vi ikke havde for et lille års tid siden.

Det er det nye og den måske vigtigste erkendelse fra 2022 for både private og professionelle investorer.

Alt sammen er det forårsaget af de heftige rentestigninger, hvis lige vi ikke har set i årtier. Inden for kalenderåret 2022 har den amerikanske centralbank Federal Reserve hævet renten seks gange, ECB tre gange, og herhjemme er vi gået fra minusrenter på vores boliglån til, at vi kortvarigt havde et 7 pct. lån åbent, da det stod vildest til. Det var umuligt at forudsige på tærsklen til 2022, og det har overrumplet de fleste, herunder desværre også centralbankerne, som slet ikke så, hvad der kom buldrende.

Spoler vi et øjeblik tiden tilbage til 2021, var centralbankerne ganske klare i spyttet og mente, at den stigning, der var sket i inflationen for første gang i årevis, blot var midlertidig, og derfor var der slet ikke noget synderligt behov for at hæve renterne, lød det.

Federal Reserve var som sædvanlig noget hurtigere ude af starthullerne end ECB, men ved slutningen af 2021 var den gængse forventning i markedet, at vi ville få tre renteforhøjelser á 0,25 procentpoint i 2022 fra Feds side. Realiteten er, at Fed i marts lagde ud med en enkelt i den størrelsesorden, men siden fulgte trop med en renteforhøjelse på 0,5 procentpoint – og fire styks á 0,75 procentpoint! Sådan ser en pengepolitisk forvandling ud i praksis.

Når man ved, hvordan USA og landets finansielle marked og renteniveau i det hele taget påvirker resten af verden, har man her den primære forklaring på, hvorfor de finansielle markeder verden over har oplevet et så tumultarisk år.

Antallet af fejlskud skal minimeres

Man kan så spørge sig selv, om det er nok med et niveau på 4 pct. i USA og 2 pct. i Europa med tanke på, at inflationen fortsat er tæt på 8 pct. over there og har rundet 10 pct. i Europa og herhjemme endda 11 pct.

Hvordan december runder året af, har vi til gode at se, men der er ingen tvivl om, at året slutter negativt for både aktier og obligationer.

Brian Kudsk

Det gør, at realrenten reelt fortsat er til den lave side, men som bekendt risikerer man også at stramme for meget og for hurtigt og derved skabe en alt for hård økonomisk nedtur. Den forsøger man naturligvis at undgå, og det er en tydelig manifestation af, at det er noget lettere at sænke renten for at sparke gang i en hensygnende økonomi end at stramme op og hæve renterne for at tøjle en løbsk inflation.

Selv om vi i begyndelsen af november fik en god indikation af, at inflationen i USA nu bøjer af og siden har fået flere nøgletal, der bekræfter denne udvikling, bliver centralbankernes altoverskyggende opgave i 2023 at få bugt med inflationen. De tog grueligt fejl i slutningen af 2021, og de skulle helst ikke gentage sådan et fejlskud. Det er en delikat balancegang, men centralbankerne har ikke noget valg: Det går forud for alt andet at få inflationen ned.

En ting er naturligvis økonomi og stemningen på de finansielle markeder. Den altoverskyggende ambition for 2023 må selvfølgelig være, at der igen bliver fred i Europa, og at Ruslands krig i Ukraine får en ende. Skulle det ske, vil det heldigvis kun være en hjælpende hånd i forhold til at få inflationen under kontrol.

2022 rinder ud

Hvordan december runder året af, har vi til gode at se, men der er ingen tvivl om, at året slutter negativt for både aktier og obligationer. Sådan er det også være investeret – der vil komme år, hvor afkastet udvikler sig negativt. Men her skal vi lige huske alle de forgangne år, hvor pilen pegede op.

Den 13. december bliver en nøgledato for afslutningen på året – her får vi inflationstal fra USA, og samme dag er der rentemøde i USA’s centralbank. To dage senere følger ECB trop i Europa. Her får vi vished for, hvor langt vi er i inflationsbekæmpelsen, og det kan sætte retningen for både de sidste par uger af 2022 – og ikke mindst det meget spændende 2023, som vi er på nippet til at bevæge os ind i.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.