Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

It-investeringer skal få virksomhederne styrkede gennem krisen

Ligesom teknologien hjalp os igennem coronakrisen, skal vi kigge mod digitalisering som et centralt værktøj til at løse de forestående udfordringer i dansk og global økonomi. De beslutninger, vi træffer i dag, kan få afgørende betydning for, hvordan vi kommer igennem en krise.

Artiklens øverste billede
Morten Thomsen & Andreas Holbak Espersen

Inflation, stigende energipriser, rentehop, geopolitisk uro og økonomisk afmatning. Lige nu ser fremtiden alt andet lige dyster ud. Hver dag kan vi læse om økonomisk usikkerhed i verden, og man får fornemmelsen af, at de store spørgsmål er, hvornår og hvor hårdt nedturen rammer os.

Den sidste faktor har vi heldigvis selv indflydelse på, og uanset om og hvor hårdt en kommende krise rammer, gør vi klogt i at forberede os. Der er heldigvis flere indikationer på, at danske ledere har læst skriften på væggen og netop nu forbereder sig på at skulle navigere deres virksomheder gennem usikkert farvand med risiko for større økonomiske bølgeskvulp - og her spiller it og digitalisering en afgørende rolle.

En helt ny lederundersøgelse fra analysehuset IDC viser nemlig, at danske virksomheder holder foden på speederen, når det handler om investeringer i it og digitalisering på trods af krisestemning og forventningen om lavkonjunktur. Helt konkret forventes it-markedet at vokse med 6,4 procent årligt frem mod 2026 – og kigger vi isoleret set på software, er den årlige vækstrate på hele 11 procent.

Er det klogt? Det korte svar er ja. Vi så samme tendens under coronakrisen, hvor virksomhederne trods usikkerhed og nedlukninger brugte teknologien til at omstille deres forretning til den nye virkelighed – og mange kom styrkede ud på den anden side. Faktisk pegede over halvdelen af medlemmerne i DI’s virksomhedspanel sidste efterår på øget brug af digitale løsninger og nye teknologier som forklaring på, hvorfor de forventede at komme styrket ud af coronakrisen.

Et eksempel på en virksomhed, der trodsede krisen, er Nicholaisen A/S, der fremstiller store produktionsmaskiner, der ofte er behæftet lange og dyre produktions- og salgsprocesser. Corona gjorde det ikke lettere, for hvor kunder tidligere kom på besøg på fabrikken, var det nu ikke mere en mulighed. Derfor investerede virksomheden i software og hardware, der gjorde det muligt for kunder at se og teste deres maskiner via ”augmented reality”. En software, der giver mulighed for at se og følge en præsentation, hvor digitale og fysiske elementer vises på skærmen eller igennem et par digitale briller. Dermed var virksomheden og kunderne ikke længere afhængige af det fysiske møde.

Det kan lyde simpelt, men det er investeringer som disse, der er med til at omstille og fremtidssikre forretningen. For Nicholaisen A/S betød det meget simpelt, at kunderne nu kunne møde dem digitalt og få samme oplevelse og interaktion som ved det fysiske møde.

Virksomheder bør stille sig selv to afgørende spørgsmål, når digitale investeringer skal indgå i håndteringen af denne og kommende kriser. Hvordan kan øget digitalisering hjælpe os til at fastholde vores nuværende aktivitetsniveau? Og hvordan kan vi udvide vores forretning gennem øget digitalisering?

I nogle tilfælde kan det være simple greb, som at styrke muligheden for hybride arbejdspladser, der øger medarbejdertilfredsheden og dermed styrker fastholdelsen. I andre tilfælde er der større investeringer, der gør både salgsprocessen mere fleksibel og effektiv. For eksempel som hos Nicholaisen A/S.

Danmark har længe været et digitalt foregangsland, og den position kan og skal vi fastholde. Derfor skal vi udnytte en evt. forestående krise og gøre digitalisering til et strategisk indsatsområde. Så får vi ikke blot de bedste betingelser for at komme gennem krisen. Vi vil også stå stærkere, når konjunkturpilen peger opad igen – og det vil uden tvivl gavne dansk konkurrenceevne og jobskabelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.