Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

For investorerne er det bedste ved 2022, at året snart er gået

2022 er snart so last year. »Heldigvis« vil de fleste sige og skynde sig at lave en fast forward ind i det nye år. Det kan næsten kun gå bedre i 2023, kan det ikke?

Per Hansen

I år er vi alle sammen, investorer eller ej, blevet dus med inflationen på den ufede måde.

Priserne stiger på alt fra solsikkeolie til toiletpapir er steget med en hastighed, som danskerne ikke har set i flere årtier. De fleste har aldrig oplevet tilsvarende, og de som husker større prisstigninger har formentlig kun en upræcis og ikke opdateret hukommelse for udviklingen.

Stigende forbrugerpriser driver renterne op. Det første skridt vil kun meget få begræde; nemlig de boligejere, som i en trods alt kort overgang direkte fik penge for at låne penge til deres boligfinansiering. Sammen med de negative renter fulgte høje priser på alt fra aktier til obligationer over fast ejendom til kryptiske møntfødder. Og naturligvis, at bankerne har sendt Nationalbankens regning for den manglende inflation videre til os indlånere.

Det er alt sammen fortid, og selv om den informerede historiker vil minde os om, at man aldrig skal sige aldrig, varer det nok under alle omstændigheder en rum tid, før vi igen ser meget lave renter absolut set.

Inflationen var det helt store tema i 2022, og i 2023 er der sikkert genvalg. Overordnet set er der fire grunde til de markante prisstigninger:

  • Den meget lempelige pengepolitik i (for) lang tid.
  • Den ekspansive pengepolitik, især under covid-19-nedlukningen.
  • De høje og stigende energipriser, kulminerende med den russiske Ukraine-aggression.
  • Den manglende fokus på - efter et årti med god vækst og pres på inputfaktorerne - at de ledige ressourcer er sluppet op.

Alt sammen behørigt globale faktorer og ikke kun made in Denmark.

Det bliver dog et andet billede af inflationen, som kommer til at præge næste år. Mens den i år er gået fra upåagtet til allestedsnærværende; fra lav til alt for høj og formentlig er toppet, vil debatten i 2023 mere gå på, hvor længe der går, indtil den igen kommer ned på det ”nye normale”, og hvad dette nye normale er?

Den bevægelse er allerede godt i gang. En række råvarer er prismæssigt kommet helt tilbage til udgangspunktet i starten af 2022, og alle råvarer ligger, så vidt jeg ved, markant under deres årshøjeste.

Prisen for at få transporteret en 40 fods container fra Shanghai til Los Angeles eller Europa er begyndt sejlturen hele vejen tilbage til, hvor den kom fra. Til niveauet fra før covid-19.

Fald i varepriserne vil kunne anes. Ikke kun opgjort kortsigtet fra måned til måned, men også opgjort år til år i det kommende første kvartal.

Pengepolitikken er blevet strammet. Prisstigninger på varer svarer til en finanspolitisk stramning og skat, fordi den spiser af forbrugernes pengepung, og selv oliepriserne går nu den rigtige vej: Ned.

Lønudviklingen er den store ubekendte. Vi har endnu ikke set prisstigningerne helt forplante sig i lønningerne, selv om der er et opadgående pres. Det kan komme i 2023. Selv om der bliver lidt færre stillinger og lidt flere arbejdsløse, vil beskæftigelsen stadig være meget høj set i et langsigtet perspektiv.

Investorerne har haft modvind i år. Stigende inflation har gjort ondt på aktie- og obligationsinvestorerne, men ikke alle har sejlet i modvind.

Energi-, forsvars- og tanksskibsaktier sejler i smult afkastvande, og for de danske banker bliver 2022 om ikke rekordernes år indtjeningsmæssigt, så noget der kommer tæt på. For de fleste altså.

I 2023 vil vi se inflationen bakke. Det er godt. For forbrugere og investorer. Spørgsmålet er, hvor hurtigt inflationsbilen kan bakke? At få bilen til at køre langsomt baglæns er det letteste, men at få den til at køre hele vejen tilbage til komfortable 2 pct. som en årlig prisstigningstakt er en udfordring; siger historien i hvert fald.

Den gentager sig ikke 1:1, men noget der ligner går ofte igen, og den genfortælling siger, at det meget vel kan tage længere tid end ønsket og godt er.

Du er som ”investor” sluppet godt af med de negative renter. Hvis dine kroner står som mere end 1.000 milliarder andre og trækker renter, ved du med sikkerhed, at du mister købekraft, når halve procenter i afkast skal konkurrere med 6-8 pct. købekraftudhuling, som kan vise sig at blive 2022-gennemsnittet.

Hvis du skal undgå at få udhulet din købekraft som forbruger, er du som investor nødt til at gøre noget ved det og udnytte, at udgangspunktet som investor er langt bedre end sidste år. Aktierne er faldet noget og obligationsafkastet er for første gang i mange år attraktivt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.