Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Unge fortjener mere end interesse for tv-iværksætteri

Et nyt år venter, hvor tusinder tuner ind på en ny sæson af ”Løvens Hule”. Gid flere ville tune ind på at hjælpe unge iværksættere med at tro på noget, de håber på.

Kasper Holst Hansen. Foto: Egon Gade

Der er masser af interesse for tv-iværksætteri, men det kniber mere med interessen for, hvordan vi som samfund kan kultivere troen og håbet i de unge med hensyn til iværksætteri.

Hvad får en iværksætter til at droppe sikkerhedsnettet og søge mod fjerne, erhvervsmæssige himmelstrøg? Det har jeg tænkt meget over på det seneste, her på tærsklen til et nyt år. Også fordi jeg møder et utal af iværksættere på min vej i øjeblikket, som oprigtigt drømmer om at gøre en stor forskel for andre med deres produkt og foretagsomhed. De tror på noget, de håber på, som den gode Piet Hein formulerede det i sin tid.

Sådan er det mentale epicenter ofte for et nystartet selskab. En flok mennesker med en ukuelig tro på at kunne gøre en mærkbar forskel. Så stor er troen, at de er villige til at ofre mangt og meget for iværksættermissionen og i håbets hellige navn.

De unge iværksættere er – skåret over én ganske urimelig kam – hamrende usikre på deres idérigdom og sig selv i øvrigt.

Helt grundlæggende og noget karikeret ser jeg to arketyper af nyslåede iværksættere. Den første gør sig fri af sit eksisterende job og ofrer sin dagligdags økonomi for at forfølge drømmen om at få fod under eget bord. Den anden er det purunge menneske, som ikke har det store økonomiske forbrug, men som oftest heller ikke har nogen livserfaring af betydning.

En krisetid, som den vi kigger ind i nu, udfordrer den livserfarne iværksætter. Udsigten til en længere periode med økonomisk nedgang kan let friste den erfarne til at skifte iværksætterlivet ud med den faste hyre. Modsat vil de purunge iværksættere have lettere ved at modstå den fristelse al den stund, at deres private behov er væsentligt mindre.

Efter at have mødt over 1.000 unge mennesker rundt omkring i Danmark de seneste par måneder, er der dog en helt anden og væsentligt mere presserende problemstilling, vi som samfund står overfor. De unge iværksættere er – skåret over én ganske urimelig kam – hamrende usikre på deres idérigdom og sig selv i øvrigt.

Egentlig forstår jeg dem godt. For det er svært at udtænke en idé og omsætte den til et produkt med et markant og blivende salgspotentiale. Heldigvis kan det overkommes ved, at vi, der er mere erfarne, stiller vores læring og viden til rådighed for de unge. Derfor en klar opfordring herfra: Bak op om de unge iværksættere ved at dele jeres erfaringer. Enhver lille tjeneste eller kommerciel forlomme vil øge deres tro på, at de kan lykkes og det kommer os alle til gavn i sidste ende, når de lykkes. Vis, at jeres interesse for iværksætteri rækker til mere end at følge nogle få, udvalgte iværksættere i et tv-program!

Langt mere alvorligt ser jeg på udfordringen med de tomme selvtillidskalorier. En generation, der er vokset op med likes i selvværdets skyggeside. Jeg oplever en slags mental lemmingeeffekt, hvor søgen efter et digitalt klap på skulderen vejer tungere end at forme et oprigtigt ståsted.

Og her kommer vi til det at håbe på noget, man tror på. Det gør man ikke, hvis man jagter fællesskabets umiddelbare anerkendelse. Man gør det ved netop at tænde sin indre glød og etablere modet til at være anderledes tænkende. Netop dér opstår magien for iværksætteren. Man skiller sig ud fra flokken for at gøre en mærkbar forskel for den selv samme flok. Med sit nye virke som iværksætter.

På sin vis er håbet opportunt i dag. Men vi bør dyrke og kultivere netop håbet hos de unge under deres opvækst, ude i skolerne og på uddannelsesinstitutionerne. De skal vide, at vi som samfund anerkender det mod, det indebærer at turde teste håbet om at lykkes som iværksætter. Vel vidende, at de fleste lukker ned igen med uforrettet sag. Og så alligevel ikke; de får noget vigtigere med sig en iværksættersucces. De vokser nemlig gevaldigt af at være sig selv – og af at turde både troen og håbet.

Jeg ønsker mig for 2023, at flere unge mennesker finder modet til at turde tro på det, de håber. Og tro på sig selv. Vi har brug for de unges idéer. Verden har brug for deres idéer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.