Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det værste ligger efter stagflationen

Det største problem er ikke den forventede recession, men den lave strukturelle vækst. Regeringens reformambitioner er for beskedne.

Otto Brøns-Petersen

Meget tyder på, at Danmark rammer en recession i 2023. Inflationen vil fortsat være høj, så der bliver tale om den stagflation, som mange af os håbede kun var et dårligt minde fra 1970’ernes forfejlede pengepolitik. 

Det ser heldigvis ud til, at de store centralbanker omsider har indset behovet for at stramme pengepolitikken for at bringe inflationen under kontrol, men en del af prisen bliver et midlertidigt fald i væksten, som derudover også er udfordret af energikrise, krig og lav verdenshandel.

Det er ikke lyse udsigter. Og dog er der større grund til at bekymre sig om den mere langsigtede vækst – det såkaldt strukturelle niveau, det vil sige bortset fra konjunkturudsving. 

Selv om væksten dykker i 2023, bliver det fra et udgangspunkt med meget høj beskæftigelse og lav ledighed og uden truende ubalancer. Det skal såmænd nok gå. Derimod er der ikke så meget lys på den anden side af tunnelen. 

Vismændene regner med, at de kommende tre år samlet vil være stort set uden vækst. For årtiet som sådan kan vi vente en strukturel vækst omkring beskedne 1,5 pct. om året.

På den baggrund er det velbegrundet, at den nye regering vil gennemføre reformer. Man må nærmest forstå, at det er dens raison d’etre. Den nyskabte midte opstod af et pludseligt klarsyn om behovet for reformer – bl.a. hos den statsminister, som hidtil har haft det ringeste skudsmål med hensyn til reformer de seneste 40 år. 

Klarsynet er dog ikke større, end at den nye regerings reformambitioner er bemærkelsesværdigt beskedne. Den vil i alt løfte bnp frem mod 2030 med 1 pct. Det vil sige øge den årlige vækst med omkring 0,15 pct.

Der er foreløbig ikke mange konkrete reformforslag på bordet, udover lettelser af personskatterne og den famøse afskaffelse af Store Bededag.

Otto Brøns-Petersen

Det kan sammenholdes med, at bidraget til væksten fra økonomiske reformer de foregående 30 år har ligget mere end tre gange så højt.

Så målt med historiske alen er det ikke en voldsomt stor reformambition. Og tidshorisonten er ikke særlig forpligtende: Den skal først være opfyldt i 2030, længe efter indeværende valgperiode.

Der er foreløbig ikke mange konkrete reformforslag på bordet, udover lettelser af personskatterne og den famøse afskaffelse af store bededag.

Vi savner især tiltag, der kan øge produktiviteten i den offentlige sektor. Den offentlige produktivitet udgør et dobbelt vækstproblem i den forstand, at den i sig selv bidrager til lav vækst, og at øget vækst i den private sektors produktivitet kan øge ressourcepresset fra den offentlige sektor, når højere private lønninger forplanter sig til det offentlige. Højere offentlig produktivitet er en uomgængelig del af en reformpolitik, som sigter på højere vækst.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.