Kvantecomputerens tidsalder er begyndt
Der går nok en del år, før kvantecomputeren for alvor får sit gennembrud, hvorimod kvante-inspirerede algoritmer meget snart kan blive et konkurrenceparameter i den finansielle sektor.
Kvantecomputere vil kunne finde løsninger på komplekse problemer, som i dag vurderes som uløselige – og de vil kunne gøre det lynhurtigt. Det har sat gang i et kapløb, hvor både stater og store virksomheder investerer massiv i at blive firstmovers på feltet.
På industrifronten kæmper big tech-virksomheder som Google, Facebook, Microsoft, Amazon, IBM og Intel alle om at skabe kvantecomputeren, som vil sætte standarden for udviklingen. I november 2022 præsenterede IBM f.eks. selskabets 433-quantum bit-processer, som af virksomheden selv bliver beskrevet som et stort gennembrud i retning af den første rigtig funktionelle kvantecomputer.
Regeringer og offentlige administrationer i mange lande har også lugtet lunten. Den amerikanske regering budgetterede i 2022 med 6,3 mia. kr. til kvanteforskning, og i EU har man skudt en milliard euro efter det såkaldte Quantum Technologies Flagship.
I Danmark er kvanteteknologi nævnt i SVM-regeringens grundlag, og i september 2022 tog Novo Nordisk Fonden den helt store tegnebog frem, da den tildelte 1,5 mia. kr. til Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Her håber forskerne, at Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer skal se dagens lys i 2034.
Det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage og vente 12 år på kvantecomputeren. For det første er der en vis sandsynlighed for, at den første kvantecomputer bliver udviklet uden for landets grænser. For det andet kan vi allerede nu bruge nogle såkaldte kvante-inspirerede algoritmer.
Helt kort fortalt deler disse algoritmer karakteristika med de algoritmer, som er blevet udviklet til kvante-computing. De er altså et slags biprodukt af forskningen. De kan lynhurtigt komme med løsninger på komplekse udregninger, som 100.000 computerenheder vil tage en evighed om at udregne. Og så kan de bruges med nutidens hardware.
Det får betydning for bl.a. finanssektoren, som med disse algoritmer vil kunne sætte turbo på f.eks. porteføljeoptimeringen og prissætning af komplekse afledte produkter. Der er al mulig grund til at antage, at man i sektoren snart vil kunne foretage bedre risikovurderinger hurtigere, og at de kvante-inspirerede algoritmer dermed vil blive et vigtigt konkurrenceparameter.
Derfor bør den finansielle sektor i Danmark samt andre brancher, som er afhængige af at kunne bearbejde store og komplekse datasæt, allerede nu engagere sig i udviklingen, så man ikke ender i en situation, hvor konkurrenterne kan finde hurtigere og bedre løsninger.