Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Generationsskifte: Det haster med en lavere arveafgift

Regeringens planer om at sænke bo- og gaveafgiften ved generationsskifter er endnu ikke en realitet, og de familieejede virksomheder forholder sig derfor afventende. Det kan forværre den pukkel af generationsskifter, der i forvejen har ophobet sig .

Karina Hejlesen Jensen

Regeringen ønsker at sænke bo- og gaveafgiften ved generationsskifter fra 15 til 10 procent - et længe ønsket og positivt tiltag. Det står dog endnu uklart, hvornår afgiftsnedsættelsen bliver en realitet, hvilket risikerer at sætte arbejdet med generationsskifter i stå. 

Regeringen bør derfor hurtigst muligt indfri deres positive målsætning om at sænke afgiften, da det ellers kan forværre den pukkel af generationsskifter, der i forvejen har ophobet sig. 

Hvis ikke man får afklaret de bløde værdier på forhånd, kan projektet nemt slå fejl – uanset hvordan det gribes an rent skattemæssigt. 

Karina Hejlesen Jensen

De familieejede virksomheder bør samtidig ikke tøve med at gå i gang med forberedelserne til et generationsskifte, da det er en tidskrævende opgave både på det ledelsesmæssige, organisatoriske og økonomiske niveau. 

Et succesfuldt generationsskifte sker med andre ord sjældent fra den ene dag til den anden, og der kan være mange følelser på spil, når en familieejet virksomhed står foran et generationsskifte. Det handler først og fremmest om at få defineret, hvad det er for nogle værdier og visioner, der knytter sig til virksomheden – og så lægge en strategi for ledelsesstrukturen og organisationen fremadrettet. 

Hvis ikke man får afklaret de bløde værdier på forhånd, kan projektet nemt slå fejl – uanset hvordan det gribes an rent skattemæssigt. 

De mest succesfulde generationsskifter sker ofte i etaper, hvor den ældre generation langsomt, men sikkert giver slip. Samtidig er det ofte en fordel, hvis næste generation løbende overtager ledelsen. 

Der vil også ofte være en del økonomiske overvejelser, og undertiden er der aktiver, der skal skilles ud af virksomheden, hvis de ikke er erhvervsrelevante. Det kan f.eks. være en aktieportefølje eller fast ejendom.

Sommetider vil det også være nødvendigt at gennemføre en omstrukturering forud for generationsskiftet for bl.a. at sikre, at generationsskiftet kan gennemføres så hensigtsmæssigt som muligt. Endelig skal der tages stilling til, hvilken værdi virksomheden skal overdrages til, og hvorledes generationsskiftet skal finansieres. 

Kort sagt er generationsskifte en tidskrævende opgave, som en lang række familieejede virksomheder står overfor i disse år. Lige nu føler mange sig dog hensat til en venteposition, så hermed en klar opfordring til regeringen om ikke at lade os vente meget længere på afgiftsnedsættelsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.