Vinteren er overraskende mild for økonomien
Selvom økonomien har fået det lidt sværere og boligmarkederne knager, er en recession langtfra en realitet i øjeblikket. Økonomien holder imponerende godt stand i store dele af den vestlige verden.
Recessionen har længe luret i horisonten, mens stigende renter og tårnhøj inflation hænger som sorte skyer over økonomien. Faktisk i en grad så recession nærmest er blevet konsensus. Blandt andet fordi de, der plejer at gå brechen for at undgå det, denne gang ikke kan. Det gælder særligt centralbankdirektørerne, men også til en vis grad politikerne, som af hensyn til inflationen også må holde igen.
Alligevel holder økonomien imponerende godt stand i store dele af den vestlige verden. Godt nok har økonomien fået det lidt sværere og boligmarkederne knager, men en recession er langtfra en realitet i øjeblikket. Det blev da også slået fast med syvtommersøm i begyndelsen af februar, da det amerikanske arbejdsmarked viste en buldrende fremgang i beskæftigelsen.
Samtidig er der prominente lyspunkter. Først og fremmest har den milde vinter betydet, at efterårets skrækscenarie for energipriserne langtfra er blevet til virkelighed. De høje temperaturer har også resulteret i gaslagre, der for årstiden er usædvanligt store. Det er med til at mindske risikoen for gasmangel i næste fyringssæson. Samtidig har den kinesiske genåbning sendt millioner af kinesiske forbrugere på gaden. Det bliver også et rygstød til global økonomi og en modpol til den økonomiske opbremsning vi trods alt ser i de udviklede økonomier.
Derfor ser vi nu også prognosemagere på stribe vende om og gå i en anden retning, end vi har set i det seneste år. Nu løftes prognoserne med god grund fra recessionsterritorie og i retning af en blød landing. Eller måske endda slet ikke en landing.
Jeg ser da også mere optimistisk på 2023 i global økonomi og også i Danmark for den sags skyld. Lavere energipriser og genåbningen af den kinesiske økonomi vil særligt i Europa og Tyskland holde en hånd under den økonomiske vækst.
Det er alligevel langtfra sikkert, at vi lander blødt. Historisk må vi erkende, at man meget sjældent er sluppet godt fra så store stigninger i hverken inflationen eller renterne. Ikke desto mindre er vores muligheder for netop det, blevet meget større over de seneste måneder. Og det skal vi glæde os over.
Til gengæld skal vi også huske på, at en opbremsning i en eller anden form er nødt til at indfinde sig. Hvis det ikke sker, får vi heller ikke for alvor bugt med inflationen, og centralbankerne vil derfor ty til yderligere renteforhøjelser. Vi har eksempelvis set prisen på flere industrimetaller stige mærkbart i kølvandet på den kinesiske genåbning.
Derfor er de mildere vinde over økonomien ikke entydigt godt. De kommer nemlig med en øget risiko for kraftige rentestigninger og i værste fald en lidt dybere nedtur senere hen.