Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kære industrileder: Derfor skal du tage ejerskab over din elforsyning

Energimarkederne bliver i disse år grundlæggende forandret af elektrificering, mens krigen i Ukraine har kastet Danmark og store dele af Europa ud i en energikrise. Det udfordrer forsyningssikkerheden og indsnævrer virksomheders mulighed for en effektiv, grøn elforsyning.

Allan Andreasen

Alvoren i den nuværende energikrise gik nok for alvor op for os danskere, da regeringen i det tidlige efterår 2022 varslede, at der i løbet af vinteren kunne komme ’brownouts’ og ’blackouts’, hvor strømmen i perioder ville blive lukket på grund af knaphed på gas og anden energi til elproduktion. Den slags indgreb i energimarkedet har vi nærmest ikke set siden 1973, da oliekrisen hærgede og indførte bilfrie søndage.

Nu, da vi er ved at være igennem vinterperioden, kan vi dog konkludere, at det ikke gik helt så galt. 

Med næsten fyldte gaslagre og lave spotpriser kan det være fristende for virksomhedslederne i industrien at tro, at faren er drevet over, og skuldrene kan sænkes. Men hvis I spørger mig, er det alt for tidligt at konkludere, at det nu er business som før energikrisen, hvor stabil energiforsyning er en selvfølge – og en varmepumpe her og der kan redde CO2-regnskabet og sikre en stabil produktion. 

Geopolitik og elektrificering er risikofaktorer

Med erfaringerne fra 2022 er det blevet krystalklart, hvor sårbar forsyningssikkerheden – og dermed virksomhedernes drift – kan være ved energikriser forårsaget af geopolitiske spændinger. Vi har fået et langt mere volatilt energimarked end før, og det har både private danskere og virksomheder mærket på pengepungen i form af høje og svingende elpriser på det offentlige elnet. 

I Danmark står vi i dag et bedre sted end for et halvt år siden, men det er langt fra sikkert, at forsynings- og prisfarerne fra geopolitikken kan afblæses. I 2023 skal vi for første gang klare os helt uden gas fra Rusland, som tidligere har leveret 40 pct. af det europæiske forbrug. Og nu er den kinesiske økonomi kommet i gang igen efter corona, så konkurrencen om energien er langt større i år end i 2022. 

I takt med, at vi skal omstille produktion til grøn strøm og have transportsektoren til at køre grønt, giver det næsten sig selv, at infrastrukturen bag elnettet kommer til at blive udfordret.

Allan Andreasen

Samtidig er vi på vej ind i en voldsomt stigende elektrificering af samfundet, hvor ambitionerne frem mod 2030 er kolossale. Der er kun få år til at realisere den vision om CO2-neutralitet i 2030, som mange virksomheder har meldt ud. En så stor revolution af energimarkederne kan gøre industrivirksomhederne sårbare, hvis de udelukkende baserer deres produktion og drift på det elnet, der ellers har været en solid base for virksomheder og privatpersoner de seneste mange årtier. 

I takt med, at vi skal omstille produktion til grøn strøm og have transportsektoren til at køre grønt, giver det næsten sig selv, at infrastrukturen bag elnettet kommer til at blive udfordret. I det scenarie kan det være hensigtsmæssigt – måske endda livsnødvendigt – at have sin egen elproduktion at falde tilbage på, hvis man er en del af en energitung branche som fødevareproduktion, medicinalindustri eller lignende. 

Ved at have egen elproduktion med eksempelvis solceller kombineret med lokal lagring kan virksomheder være med til at kappe toppen af energiregningerne. Med et lille, decentralt kraftværk kan virksomheder bruge egen strøm, når prisen på elnettet er høj og fylde batterierne op, når der er overskudskapacitet.

En ekstra fordel ved at have egne minikraftværker er, at man ikke belaster det offentlige elnet i samme omfang. Dermed bidrages til, at enderne når bedre sammen i den grønne omstilling – og det er jo også værd at tage med i overvejelserne som ansvarlig virksomhed. 

Det er tid til at tænke nyt. Det er tid til at overveje, om I skal tage ejerskab over jeres egen elforsyning. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.