Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er nu det gælder: Virksomheder skal prioritere kvinder - særligt når krisen raser

En verden med stigende usikkerhed er blevet en grundpræmis for mange danske virksomheder. Det får mange ledere til at træde på bremsen og mindske deres fokus på diversitet og inklusion, men det er en stor fejl.

Gertie Find Lærkholm

Inklusion og diversitet har stor indflydelse på en virksomheds succes. Desværre ser det ud til, at den økonomiske krise kan blive en stopklods for danske virksomheders udvikling inden for inklusion og diversitet. 

Det viser en ny rapport, som vi i Boston Consulting Group (BCG) netop har udgivet i anledning af Kvindernes Kampdag i sidste uge. 

Her svarer 7 ud 10 ledere i nogle af Danmarks største virksomheder, at de forventer, at en potentiel negativ økonomisk udvikling vil mindske deres fokus på diversitet og inklusion grundet besparelser og mindre ledelsesmæssigt fokus på området. 

47 procent svarer endda, at de forventer at skulle drive diversitet- og inklusionsinitiativer i deres virksomheder med færre midler. 

Dette skyldes blandt andet, at diversitets- og inklusionsinitiativer fejlagtigt ikke opfattes som kritiske for forretningen. Og når virksomheder som nu, står over for svære, økonomiske kriser, prioriterer virksomhederne især kortsigtede løsninger. Det betyder ofte nedskæringer i: 

  • Funktioner, der ikke bidrager til at generere omsætning, såsom HR, marketing og administrativ støtte
  • Medarbejdere i ikke-ledende stillinger
  • Medarbejdere, der er senest ansat, og som har lavere ansættelsesforhold

Og hvad har de tre grupper til fælles?

Overrepræsentation af kvinder. Det sætter kvinder i højere risiko for at blive afskediget end deres mandlige kolleger. 

Dertil hører, at opsigelser under økonomiske kriser er bevist til i højere grad at gå ud over kvinder samtidig med, at kvinder er mere tilbøjelige end mænd til frivilligt at forlade deres job under en krise. 

En forklaring på dette kan være kvindernes ansvar i hjemmet, som vi oplevede det under covid-19-pandemien, og at kvinder i højere grad påvirkes af omstruktureringer, nedprioritering af inklusion, medarbejderudvikling og generel trivsel på arbejdspladsen. 

Diversitet skaber succes

Men sådan behøver det ikke at være. Og sådan må det ikke være. 

6 ud af 10 danske virksomheder beretter om positiv fremgang på diversitets- og inklusionsindsatsen de seneste år. Det er fantastisk! Og det er helt afgørende, at danske virksomheder nu formår at fastholde – og styrke – den udvikling under den økonomiske krise, som mange er påvirket af netop nu. 

Det er der flere årsager til. For eksempel viser rapporten, at de medarbejderteams, der har en inkluderende leder, er 20 procent mere tilbøjelige til at tage gode beslutninger end andre teams, og at der er en høj sammenhæng mellem en virksomheds diversitet- og inklusionsinvesteringer og oplevelsen af motivation og at kunne opnå sit fulde potentiale på arbejdspladsen. 

Helt overordnet kan vi se, at diversitet og inklusion bidrager til innovation, tiltrækning af talenter, medarbejdertilfredshed og motivation, hvilket alt sammen er faktorer, der understøtter vækst og forbedrer virksomheders modstandskraft. Alt sammen bydende nødvendigt – også i krisetider. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.