Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En elbil kører altså ikke på el. Den kører på tilskud fra statskassen

Elbilmarkedet er blevet narkoman. Når det ikke får sit stof, lægger det sig i fosterstilling og kramper.

Anders Heide Mortensen

Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard vil fra 2030 forbyde benzin- og dieselbiler at køre i Århus C. Der er ikke forfærdeligt længe til 2030 og en by kun med elbiler. En by, der har den inciterende lyd af fodtrin i en tom parkeringskælder.

Måske. For svenske erfaringer tyder på, at salget af elbiler går i frys, når der røres ved statstilskuddet. Når et politisk flertal smækker den statskasse i, der betaler en del af elbilens pris, går forbrugerne tilbage til benzin- og dieselbiler. 

Sådan er det gået i Sverige, siden regeringen 8. november afskaffede en såkaldt ”klimabonus” på elbiler. Statstilskuddet på 70.000 svenske kroner blev fjernet med et øksehug – og fra at gå over stok og sten er salget af elbiler gået fuldkommen i stå. Nu køber svenskerne i stedet benzin- og dieselbiler. Igen.

Samme reaktion havde danskerne, da staten for en del år siden dristede sig til at pålægge elbiler registreringsafgift. Salget styrtdykkede. I 2020 ændrede staten så afgifterne den anden vej. Så gik salget strygende. Men altså på det fundament, at elbilkøbere kun skal lægge 40 pct. af den afgift, som benzin- og dieselbilkøbere betaler til staten. 

Når staten forsøger at trappe markedet ud af sin afhængighed af fordele og begunstigelser, kommer reaktionen med et piskesmæld. 

Anders Heide Mortensen

Bilbranchen forudser derfor, at danskerne vil gøre som svenskerne, når staten om bare to år begynder at hæve afgiften på elbiler med 8 procent om året frem til 2030. I 2035 skal emissionsfrie biler efter planen miste alle afgiftsfordele.

Tendensen er tankevækkende. Elbilmarkedet virker som en narkoman, der lægger sig i fosterstilling og kramper, hvis det ikke får sit stof. Stoffet er penge fra statskassen. Sådan hjalp staten for 15 år siden elbilerne ind på markedet – gennem tilskud og afgiftsfordele. Bilernes pris blev kunstigt skruet voldsomt ned. Absolut ud fra de bedste motiver: Grøn omstilling og en emissionsfri fremtid.

Men hver gang staten forsøger sig med en seriøs nedtrapning af stoffet, opfører sig elbilmarkedet sig som en narkoman, der bliver svigtet af sin pusher. Det går i sort.

Ifølge bilbranchen har staten kalkuleret med en faktor, som skulle mildne abstinenserne, nemlig støt faldende produktionspriser på elbiler. Når priserne gradvist faldt, ville afgifterne gradvist kunne hæves, så narkoman-reaktionen udeblev. Sådan er det bare ikke gået – generelt. Altid uforudsigelige Elon Musk choksænkede i januar prisen på sine Tesla’er. Men generelt er prisen på elbiler ikke faldet. Årsagen er blandt andet stigende råvarepriser og krigen i Ukraine.

Det svenske kollaps i salget af elbiler efter 8. november antyder, hvad prisen kan blive for et Aarhus uden benzinbiler. Og et København, Odense og Aalborg. Den pris kan blive svær at forudsige. Fordi elbilmarkedet kom til verden som narkoman og opfører sig som en narkoman. Når staten forsøger at trappe markedet ud af sin afhængighed af fordele og begunstigelser, kommer reaktionen med et piskesmæld. 

Set fra det perspektiv har Jacob Bundsgaard allieret sig med en narkoman. Regeringen har det samme. Målet er en million elbiler i 2030. Bilparken skal gøres emissionsfri, og elbiler kan levere den vare, og derfor er der logik og fornuft i alliancen. 

Der er al mulig grund til at stritte de mest forurenende biler ud af Danmark. Men der også al mulig grund til at diskutere, hvad vi stiller op med narkoman-bilmarkedet på længere sigt. Skatteyderne har nu i 15 år skudt penge i at holde prisen på bilerne kunstigt nede, så personer med midler og ladestandere kunne anskaffe et eksemplar.

Det er den ene nød, der skal knækkes: Er nok på et tidspunkt nok? 

Den anden nød er, at hvordan den del af danskerne, der ikke har råd til en narkomanbil med en rimelig rækkevidde, fremover skal komme frem? Skal politikerne åbne statskassen på vid gab, så prisen på en Tesla, en ID.4 eller en Polestar passer til en lærer- og murersvend-løn?

Markedet er på narko. Det er den store politiske udfordring med elbilerne.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes via www.andersheide.dk  

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.