Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fokus på bolden: Sundhed får et boost af digitaliseringen

Det er nemt at blive suget ind i problematikken om Silicon Valley Bank, men som investor bør du ikke lade dig distrahere alt for meget. Der sker nemlig også nye spændende ting i grænselandet mellem sundhed og IT.

Lars Skovgaard Andersen

Kollapset i Silicon Valley Bank i USA stjæler i øjeblikket de fleste overskrifter i finansmedierne, men har du et langsigtet fokus som investor, er det vigtigt at holde blikket på bolden og ikke lade dig distrahere alt for meget. 

En af de interessante langsigtede trends, jeg har meget fokus på i øjeblikket – bankkollaps eller ej – er krydsfeltet mellem sundhed og IT, også betegnet innovativ sundhed. Her kan en række af fremtidens vindere på aktiemarkederne meget vel gemme sig. 

Det store potentiale skyldes groft sagt, at kundegrundlaget bliver stadig større. Vi bliver flere ældre og lever længere, og det giver os behov for mere hjælp i form af medicin og pleje. Og mens andelen af ældre stiger i mange lande, bliver andelen af arbejdsdygtige, skattebetalende personer modsat mindre. 

Dermed er der færre personer til at betale regningen, ligesom der er færre hænder til at udføre arbejdet. Det giver unikke muligheder for selskaber, der kan afhjælpe disse udfordringer. Her er der blandt andet masser af muligheder og et stort kommercielt potentiale i at digitalisere vores sundhed.

Automatisk overvågning af din krop

Et af de områder inden for innovativ sundhed, hvor der sker en rivende udvikling, er for såkaldt telemedicin. Det omfatter f.eks. digitale løsninger, hvor borgere kan undgå at møde fysisk op hos lægen eller på hospitalet, hvis det ikke er nødvendigt, og pleje og behandling i stedet kan foregå online. En afart af telemedicin er forskellige former for monitorering af din krop, hvor smart watches og andet tracking-udstyr kan give dig og evt. udbydere af overvågningen af disse data et hint om ting, du skal være opmærksom på.

Digitaliseringen af vores sundhed omfatter også udviklingen af fysiske robotter, der kan hjælpe med at aflaste de varme hænder, ligesom covid-19-pandemien viste, hvor effektivt sundhed og IT i forening var i stand til at nå i mål med udviklingen af vacciner på kort tid.

AI er en vitaminindsprøjtning

Dertil kommer kunstig intelligens – også kendt som AI for artificial intelligence – som kan blive den store fremtidige vitaminindsprøjtning for såvel sundhedssektoren som mange andre områder af vores samfund. 

Med Chatbotten ChatGPT, der kan svare på alverdens spørgsmål, har den bredere befolkning stiftet bekendtskab med AI, men det er kun toppen af kransekagen. 

AI er ikke nyt for sundhedssektoren, men der er et enormt potentiale for videreudvikling, og AI-software kan i fremtiden blive et helt centralt værktøj til at give svar og stille diagnoser inden for sundhedssektoren – eller i hvert fald indsnævre mulighederne og fremhæve mulige diagnoser, der ellers kunne blive overset.

AI-software kan dermed også blive en af nøglerne til behandle flere med færre hænder, uden at det går ud over kvaliteten. 

Interessante investeringsmuligheder

Digitaliseringen af vores sundhed kan således både forbedre diagnosticering, monitorering og sikring af patientforløb via automatiske opfølgninger. Samtidig kan digitaliseringen blive et vigtigt værktøj til at sikre god og hurtig information om effekten af medicin, ligesom det kan gøre os i stand til at udvikle de rette lægemidler hurtigere og mere effektivt end i dag. 

For investorer giver grænselandet mellem sundhed og IT dermed interessante investeringsmuligheder med udviklingen inden for AI som en spændende tilføjelse til en allerede stærk langsigtet trends.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.