Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse, hvis den grønne omstilling skal lykkes

Virksomhederne mangler arbejdskraft. Det gælder ikke mindst de faglærte, som samtidig er afgørende for, at vi kommer godt i mål med den grønne omstilling. Derfor er det særligt problematisk, at for få vælger en erhvervsuddannelse.

Artiklens øverste billede
Anders Borup Christensen

En af de største udfordringer for dansk økonomi er mangel på medarbejdere og ikke mindst medarbejdere med de rette kompetencer. 

De faglærte er efterspurgte, og der er allerede nu stor mangel på tværs af brancher. Af de stillinger, som var opslået fra marts til august sidste år, var der eksempelvis ca. 9.000 ubesatte stillinger for industriteknikere, klejnsmede, murere, tømrere, elektrikere, tjenere og kokke. 

Ser man frem mod 2030, falder antallet af faglærte i arbejdsstyrken med ca. 80.000 personer. Udfordringen med mangel på faglærte bliver altså ikke mindre i de kommende år.

Faglærte er rygraden i dansk produktion og spiller også en afgørende rolle i den grønne omstilling. De skal blandt andet være med til at installere vindmøller og udskifte olie- og naturgasfyr med varmepumper. De grønne, danske ambitioner bliver med andre ord svære at indfri, hvis virksomhederne ikke sikres flere faglærte hænder.

Derfor er det et stort problem, at for få søger erhvervsuddannelserne, og at mange elever på erhvervsuddannelserne falder fra. Det er hver femte elev, som dropper ud. Når mere end 50.000 elever hvert år påbegynder en erhvervsuddannelse, vil selv en lille reduktion i frafaldet bidrage til et betydeligt større antal faglærte i fremtiden.

Det er værd at bide mærke i, at frafaldet især sker, når eleverne går på skole, og før de er klar til at begynde i praktik i virksomhederne. Når først eleven starter på hovedforløbet, hvor uddannelsen hovedsageligt sker i praktik på virksomhederne, er frafaldet faktisk på samme niveau som i gymnasiet.

Der er et stort potentiale ved at mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne. Regeringen har sagt, at de vil øge kvaliteten på uddannelserne. Det er glædeligt og den rigtige prioritering, idet størstedelen af frafaldet netop sker, mens eleverne går på skole. 

Eleverne skal have bedre og tidssvarende udstyr til rådighed på skolerne, og der er brug for at styrke lærerkompetencerne. Højere kvalitet på erhvervsuddannelserne vil både få flere til at vælge den faglærte retning og få færre unge til at droppe ud.

Udover at hæve kvaliteten er det også relevant at se på tiltag allerede i folkeskolen. Der er brug for mere praksisfaglighed og praktisk læring i undervisningen for alle elever. Det kan være med til, at flere unge vælger en faglært retning. 

Det største problem er nemlig fortsat, at der mangler elever på næsten alle erhvervsuddannelser. Virksomhederne opretter i dag rekordmange lærepladser, men går ofte forgæves, når de efterspørger lærlinge. Det gælder ikke mindst på det tekniske område, som er vigtigt for at få faglærte med grønne kompetencer. 

Sagt med andre ord, så kan det kan kun gå for langsomt med at sætte ind for at få uddannet flere faglærte. Virksomhederne har brug dem, og de er helt centrale, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.