Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Der er kæmpe potentiale i ny robotteknologi

International forskergruppe vil gøre produktionsrobotter bedre til at håndtere bløde materialer som f.eks. tekstiler, affald eller fødevarer.

Artiklens øverste billede
Kasper Støy & Jari Kickbusch

Robotterne er for længst blevet uundværlige for mange industrivirksomheder, hvor de bl.a. kan øge effektiviteten og præcisionen samt mindske risikoen for fejl. 

Ifølge Dansk Industri stiger brugen af robotter fortsat i Danmark, hvor metalindustrien er den største aftager af industrirobotter. Det er dog ikke alle slags produktionsvirksomheder, som bruger dem. For hvor robotterne er gode til at behandle hårde materialer som metal, plastik eller træ, kniber det med at håndtere blødere overflader som f.eks. tekstiler, affald eller bløde fødevarer, specielt hvis de har varierende form og størrelse. 

På IT-Universitetet deltager forskere i et omfattende europæisk samarbejde, som skal skabe grundlag for brug af robotter i de industrivirksomheder, som arbejder med disse bløde materialer og som derfor i vid udstrækning er afhængige af medarbejdere, som udfører manuelt og ofte opslidende arbejde. Projektet hedder Mozart og er finansieret af EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe. 

Frem til 2026 vil de involverede forskere undersøge, om man ved bruge manipulative overflader, de såkaldte Autonomous Manipulation using Morphing Modular Mats, kan gøre robotterne i stand til f.eks. at pakke kyllinger; et arbejde som i dag hovedsageligt udføres af slagteriarbejdere. Kyllingernes blødhed og varierende form og størrelse gør dem oplagte til studiet, hvor forskerne vil udvikle en robot, som kan bevæge objektet – altså kyllingen – ved at lave krumninger på den overflade, hvor kyllingen er placeret.

Udfordringen med at håndtere de bløde materialer udgør et uudnyttet potentiale, hvis størrelse man kan få en fornemmelse af ved at skæve til de industrier, hvor der primært arbejdes med hårde materialer, f.eks. i bilindustrien. Siden 1960’erne, da General Motors tog de første robotprototyper i brug, er robotterne blevet et vigtigt konkurrenceparameter blandt bilfabrikant, fordi de for den enkelte producent gør det muligt at producere billigere og bedre biler end konkurrenterne. 

Hvis det lykkes at gøre robotterne i stand til at håndtere bløde og uforudsigelige materialer, kan det få enorm betydning for både danske og europæiske virksomheder. Set i national kontekst er der brug for, at vi i Danmark markerer os i det, som ofte bliver kaldt robotkapløbet. Det såkaldte kapløb beskriver en situation, hvor mange virksomheders overlevelse afhænger af, hvor gode de er til at investere i robotter. 

Ifølge en undersøgelse fra International Federation of Robotics (IFR) er robottætheden i den danske industri verdens 10. største, hvilket måske er okay set i lyset af, at vi ikke har nogen nævneværdig bilindustri. Hvis vi skal svinge den innovative taktstok, er det imidlertid ikke nok at være okay. Derfor bør vi satse endnu mere på at undersøge, udvikle og bruge robotteknologier indenfor for områder, hvor robotternes potentiale endnu ikke er blevet uudnyttet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.