Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Størrelsen er ikke i sig selv afgørende

Det afgørende er ikke altid, om din virksomhed er stor eller lille. Det afgørende er, at du har styr på hvad du vil, kan og gør.

Sanne Markwall, Stifter & CEO, MakeMyStrategy

Hos mange ejerledede virksomheder fylder spørgsmålet om størrelsen ofte en del. 

I mange små virksomheder drømmer ejerne typisk om, at virksomheden kan blive større. 

Omvendt drømmer mange ejerledere af store virksomheder sig tilbage til dengang, da virksomheden var mindre og mere overskuelig. 

Spørgsmålet om størrelse har også bredt sig til akademiske kredse. I en kommentar i Børsen den 24. februar 2023 konkluderede professor på Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov for eksempel: 

»Bundlinjen er, at størrelse næppe nogensinde har været en fordel, og i stadig højere grad bliver en ulempe og tegn på fejlende produktivitet.«

Store muskler kan være en forudsætning for fremgang. Men hvis du ikke ved, hvordan du skal bruge musklerne, bliver de hurtigt dødvægt. 

Sanne Markwall

Som tidligere leder i store virksomheder og nuværende ejer af min egen strategi-techvirksomhed, tør jeg godt konkludere, at diskussionen om størrelse – også i denne her sammenhæng – hurtig bliver temmelig kompliceret. Der er ikke nødvendigvis ét ”sweet spot”. 

Jeg har oplevet store virksomheder bruge tonsvis af ressourcer på endeløse interne diskussioner om prioriteringer, ansvarsfordeling, vidensdeling og optimering af sagsgange. Og jeg har set, hvordan større ledergrupper og direktører er blevet helt klædt af, når de fik spørgsmålet: Hvorfor laver vi egentlig, det vi gør, og hvordan passer det ind i virksomhedens strategi? I sådanne tilfælde kan størrelse i sig selv være en forhindring.

Omvendt har jeg også set ejerledere af små virksomheder køre sig selv helt ned i takt med, at kassekreditten bare gik op og op. Hvor alt fra kontrakter til likviditet har sejlet, uden at ejerlederen har stillet sig selv spørgsmålet: Hvad er egentlig mit mål og formål? I sådan et tilfælde kan størrelse også udgøre et problem.

Christian Bjørnskov har ret så langt, at informationsudvikling i store virksomheder er vanskeligere end i små. Omvendt har store virksomheder også musklerne til at håndtere kompleksiteten, hvis de vel at mærke er dygtige nok. 

De muskler har ejerlederen i den lille virksomhed ikke – og det giver en anden form for kompleksitet. Spørg bare din lokale murermester, om det er ukompliceret at skulle håndtere momsregnskaber, leasingaftaler, IT, indkøb, marketing, tilbudsgivning, sociale medier, rekruttering og overenskomstregler på egen hånd – samtidig med, at der skal fuldspartles på overtid.

Pointen er, at størrelsen i sig selv ikke nødvendigvis er afgørende for succes – eller for den sags skyld det modsatte. Det afgørende er, om du som øverste leder har styr på, hvad du vil, kan og gør.

Store muskler kan være en forudsætning for fremgang. Men hvis du ikke ved, hvordan du skal bruge musklerne, bliver de hurtigt dødvægt. 

Småt kan være godt, hvis du skal kunne skifte spor på en formiddag og er meget specialiseret. Men hvis manglede volumen forhindrer dig i at levere optimalt, kan en større organisation være nødvendig.

Derfor er størrelse ikke et mål i sig selv, men et middel til at indfri dine mål. Og hvis du ikke ved, hvad dine mål er, hjælper størrelse ikke!

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.