Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Europæiske virksomheder sakker agterud i forhold til Nordamerika

Europæiske virksomheder sikrer rentabiliteten men indhenter ikke nordamerikansk forspring. Vi er for tilbageholdende over for ny teknologi – og for at gentænke vores forretninger.

Carsten Sachmann

Forleden kom jeg endnu en gang til at tænke på, hvor meget pessimismen vedrørende spændingerne i verden – herunder generel økonomisk usikkerhed og inflation - fylder i medierne. Der er også meget snak om konkurrencen mellem henholdsvis Nordamerika, Europa og Asien. Hvis man ikke vidste bedre, kunne man få lyst til bare at grave sig ned og håbe på bedre tider. Det vil jeg gerne fraråde.

Lad mig komme med et par betragtninger – og gode råd til danske virksomhedsledere. Betragtningerne er baseret på de analyser, Accenture for nylig bragte med til det økonomiske topmøde i Davos – og selvfølgelig på mine egne erfaringer fra det danske og nordiske marked.

Hvis jeg skal gå lige til stålet, er et af problemerne generelt for europæiske virksomheder, at de – sammenlignet med de andre globale markeder – er i stor risiko for at underinvestere i ny teknologi og ”gentænkning” af deres virksomhed. Altså at nedbryde traditionelle siloer i virksomhederne og genopfinde deres måde at skabe værdi på. 

En nyligt overstået corona-pandemi tvang mange til at tænke anderledes – og mange virksomheder er kommet fint igennem den krise. Problemet er, at mange europæiske virksomheder – herunder danske -forsømmer at tænke langsigtet. Rapporten fra Accenture har analyseret de finansielle resultater fra 3000 virksomheder og viser, at europæiske virksomheder er langsommere til at øge deres omsætning – og bruge ny teknologi til at skabe ny forretning - end både Nordamerika og Asien. 

Omsætning er ikke alt, men det indikerer, at europæiske virksomheder er mere tilbøjelige til at presse indtjening ud af deres eksisterende forretning – i stedet for at skabe ny forretning. Tallene viser, at 90 pct. af de europæiske virksomheder investerer i forbedringer af eksisterende løsninger, og kun 6 pct. arbejder med investeringer, som skal gentænke deres måde at drive forretning på. Den tendens holder selvsagt ikke i længden. 

Når jeg ser på danske virksomheder, er der bestemt nogen, der gør det godt. Men alt for mange får ikke lavet de fundamentale ændringer. Et lidt lavpraktisk eksempel: Selvom vi i årevis har talt om vigtigheden af at tage cybersecurity alvorligt, ser vi næsten hver dag, virksomheder, der bliver hacket og websites, der bliver lagt ned.

Min oplevelse er, at der er for mange ledere, der sidder og siger ”hold the horses” med hensyn til at gentænke forretningen og investere i teknologi, der kan sikre virksomhedens vækst og trivsel på lang sigt. Tallene fra rapporten dokumenterer, at det her er alvorligt. Mit råd til danske virksomhedsledere er også at tage det alvorligt – og kigge på mulighederne for at lave en virkelig gamechanger.

Vedrørende rammevilkår vil jeg afslutningsvis sige, at når vi ser USA gå ind og tilbyde skattefradrag for investeringer i eksempelvis løsninger til styrkelse af bæredygtighed, så skal vores lokale politikere selvfølgelig sikre, at vi har matchende vilkår.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.