Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ny vejafgift gør ikke transporten grønnere, kun dyrere

Det er virkelig en skam, at man trækker luften ud af den grønne omstilling for lastbiler. Det hjælper ikke klimaet, er skidt for yderområderne, og gør det dyrere at drive transportvirksomhed i Danmark.

Brian Mikkelsen

Grøn omstilling af transportbranchen er dyr, men nødvendig. Alle gode kræfter skal trække på samme hammel, hvis vi skal i mål med det inden for en rimelig tid.

Derfor er det brandærgerligt, at regeringens forslag om en kilometerafgift for lastbiler trækker penge ud af branchen, der skulle have været brugt til grøn omstilling og bruger pengene til andre ting – herunder meget store omkostninger til at administrere ordningen, der bliver kompleks både for virksomheder og myndigheder. 

Det strider mod regeringens egne målsætninger om mindre regeltyranni og vil beskæftige en mængde mennesker med gold administration på et tidspunkt, hvor der mangler hænder i Danmark.

Det kunne vi vel som samfund have levet med, hvis det havde givet et markant bidrag til den grønne omstilling, men afgiften vil kun medføre marginale forbedringer i landtransportens CO2-udslip. Regeringen regner selv kun med 0,2-0,3 mio. ton CO2 årligt.

Så vi kan sammenfatte, at transportbranchen bliver malkeko uden markant grøn effekt.

Brian Mikkelsen

Branchen selv tror ikke engang vi når derop, fordi tallet baserer sig på, at vi vil køre færre lastbilkilometer under det nye system. Det gør vi næppe, for kunderne er der jo stadig, og varerne skal jo stadig køres til virksomheder, butikker og private. 

Det føjer spot til skade, at afgiften vil gøre det dyrere at drive virksomhed i yderområderne, fordi der skal køres flere kilometer for at nå frem til kunderne. Det vil forstærke tendensen mod at både mennesker og virksomheder koncentreres i de store byer, hvilket er i strid med en politik om et Danmark i balance.

Men skal transportbranchen ikke bare have med krabasken, indtil vi begynder at købe grønne lastbiler, vil nogen sikkert spørge? Det er faktisk et helt rimeligt spørgsmål. 

Jeg ved om nogen jo godt, at både pisk og gulerod er gode instrumenter i lovgivningen, når vi vil drive samfundet i en bestemt retning. Men jeg ved også, at når man bruger pisken, skal det virke, for man bliver ikke populær af det.

Så lad os se på alternativerne til nutidens diesellastbiler: En el-lastbil er ca. tre gange dyrere og ikke så produktiv som en diesellastbil, blandt andet fordi dens rækkevidde er meget kortere. Selv med en kilometerafgift vil det blive markant dyrere for en vognmand at lave skiftet. Faktisk så markant dyrere, at særligt mindre vognmænd vil gå konkurs, hvis de prøver at skifte. Det ændrer afgiften ikke afgørende på.

Brintlastbiler har bedre rækkevidde end el, men vi har langt fra strøm nok til at producere den grønne brint, der skal til for at drive omstillingen. Faktisk har vi næppe strøm nok til at drive el-lastbilerne, hvis alle skifter. Også derfor er det helt afgørende, at vi udbygger vores kapacitet til at producere og transportere el.

Så er der biobrændstoffer. Det er der allerede transportvirksomheder, der bruger. Desværre bliver de ikke belønnet for det, da de efter regeringens planer kommer til at betale samme høje vejafgift som en lastbil på fossil diesel, så den dør er også ved at blive lukket.

Endelig er vejafgiften ikke det eneste tiltag, der vil ramme transportbranchen. Transporten betaler allerede i dag for sin CO2-udledning via CO2-afgiften på diesel og for partikelforurening gennem NOx-afgiften. Desuden bliver vejtransporten om nogle år omfattet af et nyt europæisk CO2-kvotesystem, der øger prisen for at benytte diesel. Samtidigt vil det stigende CO2-fortrængningskrav i lov om biobrændstoffer også presse prisen op i takt med, at kravene strammes. 

Heller ikke her går ligningen op. Det vil stadig være markant dyrere for en vognmand at skifte til grønne biler, når disse afgifter også er indfaset.

Så vi kan sammenfatte, at transportbranchen bliver malkeko uden markant grøn effekt. Det spørgsmål der således står tilbage, er, hvordan branchen bagefter skal kunne betale for omstillingen?

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.