Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Der er på tide at skrue ned for kriseretorikken

Recessionen er afblæst. Det siger både EU-Kommissionen, regeringens økonomer og Dansk Industri. Meget tyder således på en blød landing.

Erik Bjørsted

Kriserne har nærmest stået i kø det seneste år: Krig, energikrise, inflationskrise og klimakrise er blevet en fast bestanddel af hverdagen. Men heldigvis var der i sidste uge én krise, som blev afblæst. Nemlig den økonomiske krise. Det blev slået endeligt fast, da både EU-Kommissionen, Økonomi- og Indenrigsministeriet og Dansk Industri uafhængigt af hinanden offentliggjorde deres prognoser for økonomien. 

Konklusionen var klar. Der kommer ikke en recession.

Det har ellers ikke skortet på dystre forudsigelser. Vi skal ikke meget mere end et år tilbage, da Finansministeriet i deres worst-case scenario forudså, at dansk økonomi i løbet af 2022 kunne ende i recession, og at arbejdsløsheden ved udgangen af 2022 kunne nå op på 135.000 personer. De økonomiske vismænd fremlagde i efteråret 2022 endda en prognose, som forudså, at beskæftigelsen ville falde med 100.000 personer. Heldigvis er det ikke gået så galt.

Tværtimod er beskæftigelsen bare fortsat med at stige. Samtidig er arbejdsløsheden historisk lav. Hvis vi ser bort fra tiden før finanskrisen, skal vi tilbage til midten af 1970’erne for at finde en lige så lav arbejdsløshed, som den vi oplever nu. Og det har næsten været helt beroligende at høre arbejdsgiverne klage over mangel på arbejdskraft. Så har ordrebøgerne nok ikke været helt tomme. Men hvorfor er det gået så meget bedre end frygtet?

For det første har den høje beskæftigelse og lave ledighed været med til at holde hånden over økonomien. Ja, forbruget er faldet, men faldet kunne have været meget større. De danske husholdninger var også godt økonomisk polstrede, før inflationen gik amok. Det har til en vis grad afbøjet faldet i forbruget.

For det andet har specielt industrien været med til at holde aktiviteten oppe. Det skyldes blandt andet, at danske virksomheder producerer mange varer, der også i nedgangstider er høj efterspørgsel efter. Det gælder ikke mindst medicin og fødevarer. Samtidig er konkurrenceevnen i dansk økonomi ekstremt stærk, ligesom danske virksomheder er blandt de mest energieffektive i verden. Det er en stor fordel, når der er mangel på energi, og energien er dyr. Derved adskiller situationen for dansk økonomi sig også markant fra oliekriserne, fordi vi dengang var meget afhængige af energi, og konkurrenceevnen var dårlig.

Alt i alt kan man altså sige, at dansk økonomi forud for prisernes himmelflugt og de stigende renter var i topform og derfor ikke er gået sukkerkold. Nu er inflationen heldigvis på vej ned, og flere prognoser forudser endda, at en stor del af den tabte købekraft i befolkningen bliver genoprettet inden for de næste par år, uden at der bliver sat gang i en løn-pris-spiral. Det kan man vist godt tillade sig at kalde en blød landing, og derfor er det også på tide at skrue ned for kriseretorikken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.