Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lad os tale om vejret, selvom det er nedslående

Trods presserende emner som det amerikanske gældsloft og fortsat frygt for recession vil jeg alligevel hellere tale om vejret. Det vedrører nemlig også vores økonomi og dermed dine investeringer i aktier, hvis du skulle være i tvivl.

Lars Skovgaard Andersen

Vi var dygtige til at spare på gas fra Rusland den forgangne vinter, men vi var også heldige med, at vinteren i Europa var varmere end normalt. Den gode nyhed er, at næste vinter meget vel kan blive endnu en varm en af slagsen, så vi undgår en ny energikrise til den tid. Den dårlige nyhed er, at det skyldes generelle temperaturstigninger, og at El Niño inden længe kan give ekstra sved på panden.

El Niño er et vejrfænomen, der i en periode på 1-2 år (eller potentielt endnu længere) medfører øgede temperaturer i dele af verden, tørke nogle steder og ekstra nedbør andre steder. Årsagen er en ekstra opvarmning af den tropiske del af Stillehavet som følge af særlige vindforhold og havstrømme, der opstår med ujævne mellemrum, og ifølge den europæiske klimaovervågning Copernicus vil El Niño ramme os denne sommer.

Seneste El Niño i 2016 medførte, at den globale gennemsnitstemperatur slog rekord, og med de generelt stigende temperaturer kan der meget vel være udsigt til nye rekorder. Når verden sveder, har det imidlertid store konsekvenser i en tid, hvor vi i forvejen døjer med ekstremt vejr. I vores del af verden havde Spanien f.eks. hedebølge i april, mens Italien for nylig har oplevet store oversvømmelser. 

Men hvad har det så med dine investeringer at gøre?

Mere udbredt tørke medfører fødevaremangel, som fører til hungersnød i visse dele af verden og stigende fødevarepriser i den vestlige verden. Det kan give ny næring til inflationsbekymringer. Samtidig kan mere ekstremt vejr medføre en større produktions- og forsyningsrisiko i berørte områder, og i en globaliseret verden får det i sagens natur også globale konsekvenser. 

Det videnskabelige tidsskrift Science estimerer, at det samlede økonomiske tab i relation til den kommende El Niño vil beløbe sig til omkring 3.000 mia. US-dollar. Det er mindre end El Niño i 1982-83 og 1997-98, da tabene ifølge Science var hhv. 4.100 og 5.700 mia. dollar, men trods alt stadig en pæn sjat. 

Helt overordnet er der selvfølgelig intet godt at sige om varmere og mere ekstremt vejr, der har negative konsekvenser for ufatteligt mange mennesker rundt omkring i verden. Men skal man alligevel vride et eller andet positivt ud af det, kan det give yderligere medvind til den grønne agenda. Her har vi desværre ofte brug for fysiske beviser, før der kommer en bredere opbakning.

Det kan medføre fornyet fokus på det blå guld, nemlig vores rene vand samt på klimaforandringer, hvilket vil understøtte den grønne dagsorden. Selskaber inden for disse temaer vil være blandt løsningerne på vores udfordringer, og vi ser interessant investeringsmuligheder inden for begge temaer. Det er investeringstemaer, vi har meget fokus på i Danske Bank.

Og lige til slut, inden vi glæder os for tidligt over en eventuel kommende varm vinter som værn mod en ny energikrise: Selv om El Niño generelt fører til varmere vejr mange steder i verden, kan det i Norden føre til koldere og mere tørre vintre. Så vent med at smide dine gamle uldsokker ud.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.