Sæt gang i væksten for enhver pris
Det kræver offentlige investeringer, hvis vi skal knække den europæiske massearbejdsløshed og skaffe vækst.
Af LO-formand Harald Børsting og LO-sekretær Marie-Louise Knuppert
Jyllands-Posten bragte mandag den 13. oktober nyheden om, at tidligere finansminister og EU-kommissær Henning Christophersen skal lede en gruppe, der skal finde de 300 mia. euro til nye infrastrukturprojekter, som den nye kommissionsformand Jean-Claude Juncker har bebudet.
I LO hilser vi nye vækstinitiativer velkommen. Det har vi sådan set efterspurgt i alle årene, efter finanskrisen udløste massearbejdsløshed i mange EU-lande.
Under EU-Parlamentets høringer af de nye kommissærer var 300 mia. euro-investeringsplanen et hyppigt diskussionsemne. I LO noterede vi, at den kommende viceformand i Kommissionen med ansvar for job, vækst, investeringer og konkurrencekraft, finske Jyrki Katainen, sagde, at investeringsplanen ikke måtte føre til øget offentlig gældsættelse.
Og Jyllands-Postens historie om Henning Christophersens nye opgave slår da også fast, at der ikke følger penge med fra Unionen.
Imidlertid vil det være en stor fejl, hvis man gør vækstpakken betinget af, at der findes privat finansiering, fx fra pensionsfonde. Simpelthen fordi investeringernes afkast og betydning for fremtidig vækst og beskæftigelse langt overstiger de udgifter, der måtte være forbundet med at stifte gæld.
Den Internationale Valutafond, IMF, har i sin netop offentliggjorte »World Economic Outlook« slået et slag for øgede offentlige investeringer. Modsat tidligere år, hvor IMF har været en stærk fortaler for nedskæringer i de offentlige udgifter som den eneste vej ud af krisen, så skriver IMF, at effekterne er større, hvis investeringer finansieres for lånte penge, end hvis det sker via nedskæringer eller via skatteforhøjelser.
Pointen er, at renten er så lav, at offentlige infrastrukturprojekter, der sættes i gang ved at optage lån, sætter meget mere gang i beskæftigelsen. Der kommer, for at bruge USA som eksempel, tre dollar igen for hver dollar, der investeres.
Det er ofte brugt som argument, at den offentlige gældsættelse skal begrænses for ikke at vælte byrder over på de kommende generationer. IMF kommer til den konklusion, at hvis man forsømmer at investere i offentlig infrastruktur nu, så sender man opgaven videre til de kommende generationer. Det er efter LO’s opfattelse ikke svært at træffe det rigtige valg.
Den nye EU-Kommission har muligheden for at sætte en ny kurs, en kurs som i langt højere grad leverer det, mange europæere efterlyser: Arbejde og en indtægt der kan forsørge dem og deres familier
Den nye EU-Kommission har muligheden for at sætte en ny kurs, en kurs som i langt højere grad leverer det, mange europæere efterlyser: Arbejde og en indtægt der kan forsørge dem og deres familier. Det vil være en stor fejl, hvis den nye EU-Kommission forspilder chancen for at gøre noget effektivt for at sætte gang i vækst og beskæftigelse.
LO har sammen med vores europæiske organisation ETUC foreslået, at der skabes en europæisk investeringsplan på 1 pct. af BNP om året over de kommende tre år. Beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at det vil skabe 4,1 mio. arbejdspladser over tre år og et BNP-niveau, der er 2 pct. højere.
En satsning på øget offentlig velfærd, en mere afdæmpet konsolidering, etableringen af en investeringspagt og en målrettet brug af offentlig-private partnerskaber vil sætte skub i en positiv udvikling, som kan redde hverdagen for millioner af europæere.