Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dansk Folkeparti er et erhvervsvenligt parti

Dansk Folkeparti er et nationalkonservativt parti, der værner om erhvervslivets vilkår. Men vi kan ikke se fidusen i at bringe østarbejdere til Danmark, når vi stadig har arbejdsløse danskere.

Rene Christensen, MF og finansordfører for Dansk Folkeparti.

Først og fremmest vil jeg lige skrive, at jeg er glad for, at Finans er kommet til verden.

Det er et spændende format, der giver analytikere og bloggere muligheden for at komme lidt mere i dybden med vigtige emner, end man måske lige normalt oplever i den daglige nyhedsstrøm.

Dette er mit debutindlæg, og jeg vil bruge det på at slå fast, hvad DF er for en størrelse. Bare rolig: Jeg leverer ikke en akademisk redegørelse med historiske henvisninger til, hvem DF er, og i hvilken ideologisk kasse man skal placere os i. Det overlader jeg til andre. Mit mål er derimod kort at forklare, hvor DF står, når det handler om finanspolitiske spørgsmål.

Helt overordnet mener jeg, at Dansk Folkeparti bedst kan beskrives som et socialkonservativt parti. Det er så min personlige opfattelse. For Dansk Folkeparti er et parti, der har rod i nationalstaten, samtidig med at socialpolitikken er et absolut kerneområde. Det betyder blandt meget andet, at vi er yderst optagede af, at vi fortsat har en velfærdsstat. Skal det sikres, så må vi have en stærk sammenhængskraft økonomisk og kulturelt.

Helt overordnet mener jeg, at Dansk Folkeparti bedst kan beskrives som et socialkonservativt parti

Rene Christensen, finansordfører Dansk Folkeparti

At forstå, at Dansk Folkeparti vil bevare sammenhængskraften, er afgørende for at forstå Dansk Folkeparti. Vi ønsker ikke et ultraliberalt samfund, hvor enhver er sin egen lykkes smed.

Det skal være sådan, at hvis man har brug for hjælp, så kan man få det. Det gælder især på sundhedsområdet, hvor alle skal kunne få en god og rigtig behandling, uanset hvilken størrelse pengepung man nu har. Vores sociale hjerte viser sig også i form af den supplerende pensionsydelse til folkepensionister, bedre kendt som ældrechecken, der nu er blevet fast inventar hos enhver siddende regering, og som faktisk var og er Dansk Folkepartis opfindelse.

Men en stærk velfærdsstat kommer ikke af sig selv. Den kræver en stærk økonomi, penge i kassen om man vil, som igen kommer af danskernes flid. Vores velstand beror simpelthen på, at vores samfund er indrettet på en måde, så flid og dygtighed kan betale sig. Det betyder også, at vi gennem lovgivning skal sikre gode betingelser for erhvervslivet. For det skaber jobs, velstand og penge til velfærdssamfundet. 

Nu kan det så være, at en og anden tænker, at sådan opfatter han eller hun da ikke DFs politik. Det kan jeg godt forstå, for det er ikke altid, at erhvervslivet synes, at DF er lige erhvervsvenlige. Det kan skyldes, at vi i DF netop har fokus på, hvad der samlet set tjener danskerne bedst, ikke på hurtige gevinster for enkelte virksomheder.

Et eksempel. Dansk Industri ønsker flere indvandrere til Danmark, fordi det vil give dem et større rekrutteringsgrundlag for dem, ligesom det uundgåeligt vil presse lønningerne. Det giver sig selv, at det fra en virksomhedsejers perspektiv giver god mening. Billig arbejdskraft og masser af den, er jo ikke så ringe endda, hvis virksomheden skal have kulsorte tal på bundlinjen. Men sådan ser vi altså ikke på det i DF.

Vi ser på, hvad der er bedst for Danmark og danskerne som et hele. Og vi kan altså slet ikke se fidusen i, at titusindvis af østarbejdere kommer til Danmark, mens danskere i stort omfang går ledige. Det er ikke nogen god forretning for Danmark og vores velfærdssystem. Vi ser også på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at etablere og drive virksomheder i landdistrikterne, fordi vi ønsker et sammenhængende Danmark. Et Danmark, der ikke kun har liv og vækst omkring de større byer.

Vi kan altså slet ikke se fidusen i, at titusindvis af østarbejdere kommer til Danmark, mens danskere i stort omfang går ledige

Så vi er altså et parti, der har meget stor opmærksomhed på, hvordan vi forbedrer forholdene for danske virksomheder, og vi ser i den forbindelse på helheden.

Aktuelt vil vi meget gerne se på, hvordan vi får fjernet de barrierer, der gør, at for eksempel produktionsvirksomheder i nogle tilfælde har langt bedre rammevilkår i Tyskland eller i Sverige. Det skal helst ikke være en god forretning at flytte sin virksomhed til vores nabolande, fordi der er lempeligere lovgivning der. Apropos lempeligere forhold så vil vi gerne løfte hotelmomsen i Danmark. Det vil vi for at hjælpe turisterhvervet i Danmark - noget der kommer landdistrikterne til gode - men også for at sikre erhvervet mere lige vilkår med landene omkring os. Flere af vores nabolande har fjernet momsen helt, og det giver en skævvridning af konkurrencen. Et skøn lyder på, at hvis vi fjerner hotelmomsen helt og aldeles, så vil det give Danmark en ekstra indtægt på et trecifret millionbeløb og øge beskæftigelsen.

Dansk Folkeparti er et erhvervsvenligt parti. Hvis man ser på vores historik, er der ingen tvivl om den sag.

Dansk Folkeparti er et erhvervsvenligt parti. Hvis man ser på vores historik, er der ingen tvivl om den sag.

Over flere omgange har vi således bakket op om BoligJobOrdningen, og i vores fuldt finansierede ønsker til finansloven for 2015 har vi således medtaget en videreførelse af ordningen.

Sidste år var vi også en del af det brede forlig af den såkaldte Vækstplan DK.

Vækstplanen indeholder en lang række initiativer, der har til formål at forbedre erhvervslivets vilkår, så der kan komme gang i investeringerne og dermed i jobskabelsen hos de private virksomheder. For eksempel blev energispareafgiften på el afskaffet med virkning fra i år. Desuden bortfalder virksomhedernes betaling af eldistributionsbidrag. Det betyder lavere omkostningerne for virksomhederne i selve produktionen, men også i det administrative. Vækstpakken betyder, at der ikke længere er en økonomisk forskel i afgiftsbelastningen mellem el anvendt til let eller tung procesanvendelse.

Vækstpakken indeholdt også en målrettet PSO-lempelse, der især kommer de energiintensive virksomheder til gode. Endelig vil jeg også hæfte mig ved, at sagsbehandlingstiden i det offentlige i snit skal nedbringes med en tredjedel. For det er et stort problem, at man skal vente i lang tid på for eksempel miljøgodkendelser, etableringer af selskaber og så videre. Det skal simpelthen gøres nemmere at etablere og drive virksomhed i Danmark.

Som det fremgår, er vi i Dansk Folkeparti meget optagede af erhvervslivets vilkår i Danmark. Men vi ser det i et helhedsperspektiv. Det er for eksempel derfor, at vi har meldt ud, at vi gerne bidrager til at styrke væksten i fødevareerhvervet, men vi vil samtidigt stille krav til erhvervet i form af, at der skal ansættes flere danskere. Set med de samfundsøkonomiske briller må vi nemlig konstatere, at det er problematisk med de mange udlændinge, der i øjeblikket er ansat i landbruget. Det vil vi derfor nu have en diskussion med erhvervet om, hvordan vi sikrer os, at en kommende vækst ikke blot resulterer i endnu flere udenlandske arbejdere i erhvervet.

Skribenten er MF og finansordfører for Dansk Folkeparti. René Christensen skriver fast for Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.