Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danmark fanget i dobbelt klemme

For mange danskere står uden for arbejdsmarkedet, og gevinsten ved at tage et job er for lille.

Peter Christensen, MF og finansordfører for Venstre

Som de økonomiske vinde blæser for øjeblikket tyder alt på, at det opsving, som vi alle sammen går og sukker efter, lader vente på sig.

Flere økonomer havde tidligere på måneden – med rette – de alvorlige miner fremme, da det stod klart, at den danske eksport i august overraskende faldt med en procent. Det indikerer med al tydelighed, at dansk økonomi fortsat har svært ved at komme i omdrejninger. Den tendens er dog ikke en hovedpine for Danmark alene. For generelt er det sådan, at de europæiske økonomier over en bred kam ser ud til at have ramt en vækstpause.

Vejen til en mere normal konjunktursituation er altså ikke blevet kortere. Men selv når opsvinget en dag ude i fremtiden rammer Danmark, er jeg bekymret for, at vi kan få vanskeligt ved at udnytte det til fulde. 

Jeg mener kort fortalt, at vi vil få svært ved at omsætte kommende vækstmuligheder til job og velfærd, fordi vi i Danmark sidder i en dobbelt klemme. Dels er for mange kommet for langt væk fra arbejdsmarkedet – og dels har alt for mange danskere en for lille gevinst ved at arbejde.

Danmark sidder i en dobbelt klemme. Dels er for mange kommet for langt væk fra arbejdsmarkedet – og dels har alt for mange danskere en for lille gevinst ved at arbejde.

Peter Christensen, MF og finansordfører for Venstre

Kigger vi lidt nærmere på udviklingen i årene op til den økonomiske krise og frem mod i dag, springer det i øjnene, at vores arbejdsstyrke er blevet reduceret ganske markant. I årene op til krisen steg beskæftigelsen på blot fire år med godt 200.000 personer, men da beskæftigelsen fra 2008 efterfølgende faldt med ca. 175.000, oplevede vi »kun« en stigning i ledigheden på 65.000. Det vil altså sige, at arbejdsstyrken blev reduceret med ca. 110.000 personer.

De økonomiske vismænd peger i deres rapport for efteråret 2014 netop på, at der er en betydelig potentiel arbejdskraftreserve til rådighed, som i dag slet ikke er i arbejdsstyrken. Ifølge de økonomiske vismænd er arbejdsstyrken således omkring 80.000 under normalen. Det betyder, at der ud over de registrerede ledige er et stort antal mennesker, som kan komme i job, når konjunkturerne vender. Det er blandt andet personer på offentlig indkomstoverførsel, studerende uden beskæftigelse eller selvforsørgende.

Derfor mener jeg, at vi skal gøre mere for at sikre, at de mennesker, der over de senere år har bevæget sig langt væk fra arbejdsmarkedet, kommer tilbage på sporet og tættere på et job. Det skal vi gøre, så endnu flere er klar og kan være med til at skabe vækst og velstand, når konjunkturerne vender.

Dernæst er det afgørende, at det fremover bedre kan betale sig at arbejde for den enkelte.

Vi lever i et samfund, hvor næsten 800.000 danskere i den arbejdsdygtige alder forsøges af det offentlige, når vi ikke medregner studerende på SU. Det svarer til mere end hver femte i den arbejdsdygtige alder. Det er langt flere end i vores nabolande. Og det er et tal, der er for højt.

Hvis vi sammenligner os med Sverige, bliver forskellene tydelige. For hvor vi i Danmark i runde tal er 3,5 personer i arbejde til at forsørge en person, som er i den arbejdsdygtige alder, men lever af offentlige ydelser, er der i Sverige 5,5 personer til at løfte den tilsvarende opgave.

Der er over 300.000 danskere, som kun har en lille økonomisk gevinst ved at være i job.

Der er over 300.000 danskere, som kun har en lille økonomisk gevinst ved at være i job. Og er man et kontanthjælpsægtepar på over 30 år med to børn, skal den ene finde et job til 35.000 kroner, hvis familien skal have bare 1.000 kroner mere til rådighed om måneden. Det svarer til, at man skal gå direkte fra kontanthjælp til et job, som eksempelvis apoteker, gymnasielærer eller journalist.

Det, synes jeg, er meget bekymrende.

Derfor vil det første skridt for Venstre i en regering også være at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om Jobreform2015. Det vil være en reform, som skal bestå af to elementer: Dels et moderniseret kontanthjælpsloft. Og dels skattelettelser i bunden på arbejdsindkomst, så gevinsten ved at arbejde bliver større.

Hvis vi for fremtiden vil have et samfund, som bliver rigere og fortsat skal kunne tilbyde hinanden de muligheder, som vi kan i dag, er det afgørende, at vi ikke står stille og dvæler ved fortidens bedrifter.

Vi er nødt til i tide at gøre noget mere for at værne om vores velstand, så vi også i fremtiden vil være i stand til at sikre holdbar velfærd for de kommende generationer.

Af Peter Christensen, MF og finansordfører for Venstre. Peter skriver fast for Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.