Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Regeringen efterlader en økonomi i knæ

Finansloven for 2015 leverer endnu et stort hul i de offentlige finanser. Da regeringen nok bereder sig på at tabe næste valg, kunne man få den tanke, at den bevidst går efter at ødelægge dansk økonomi.

René Christensen er finansordfører for Dansk Folkeparti.

»Regeringen fører en politik i balance,« udtalte statsministeren i Folketingets spørgetime tirsdag den 18. november.

Regeringen har nu indgået en finanslovsaftale for 2015 sammen med SF og Enhedslisten, som indebærer, at Danmark får et meget stort underskud på de offentlige finanser. SR-regeringen har faktisk hvert år haft store offentlige budgetunderskud. 

Man har dog holdt det nede med den omstridte pensionsfinte, hvor der gives en skatterabat for at omlægge kapitalpensionen. Men denne manøvre sker på bekostning af fremtidige skatteindtægter og tager dermed pengene fra kommende generationers budgetter.

Man smider således »regningen ind i børneværelset«, som Socialdemokraterne ynder at sige. Og regeringen har netop forlænget ordningen, så den også gælder i 2015.

Finanslovsaftalen for 2015 opererer med en økonomisk vækst på to pct. samt en gennemsnitlig oliepris på 110 dollars for 2015. Ingen af delene er realistiske.

René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti

Finanslovsaftalen for 2015 opererer med en økonomisk vækst på to pct. samt en gennemsnitlig oliepris på 110 dollars for 2015. Ingen af delene er realistiske.

Den amerikanske energistyrelse vurderede for nyligt, at prisen for Nordsøolie i 2015 vil være på 83 dollars. pr. tønde. Prisen har allerede flere gange været under dette niveau, og den kan falde yderligere. Hvis skønnet er korrekt, vil der isoleret set mangle ca. seks mia. kr. i det offentlige budget.

De fleste økonomer forudsiger, at væksten nok snarere lander mellem 1 og 1,5 pct. Enkelte endda endnu lavere. Hvis væksten kun bliver på 1 pct. mangler der omkring 14 mia. kr. Og allerede med de nuværende vækstskøn balancerer økonomien på kanten af det EU tillader.

Regeringen påstår, at den fører ansvarlig økonomisk politik, men den har opereret med store offentlige underskud hvert år. Underskud, som den endda har holdt kunstigt nede ved at bruge løs af fremtidige generationers skatteindtægter. Det er ikke ansvarlig økonomisk politik.

Da regeringen nok bereder sig på, at det bliver meget svært for den at vinde næste valg, kunne man godt få den tanke, at den bevidst går efter at ødelægge dansk økonomi. Noget sådan er set før.

Da regeringen nok bereder sig på, at det bliver meget svært for den at vinde næste valg, kunne man godt få den tanke, at den bevidst går efter at ødelægge dansk økonomi.

I 2009-10 stod Labour i Storbritannien i en lignende situation. Der skulle være valg i 2010. Regeringen var upopulær og var reelt uden chance for at vinde. Derfor gik de helt målrettet efter at ødelægge landets økonomi for at gøre det så vanskeligt som muligt for dens efterfølgere.

De Konservative og Liberaldemokraterne vandt valget og beskyldte med det samme Labour for bevidst at ødelægge økonomien. Og de fandt bevis herfor. Da Liberaldemokraten David Laws overtog stillingen som »Chief Secretary to the Treasury« (svarer til nr. to i skatteministeriet efter skatteministeren) fandt han en seddel fra hans forgænger, Labourmanden Liam Byrnes, med beskeden: »Dear Chief Secretary, I’m afraid there is no money. Kind regards – and good luck! Liam.«

Meget tyder på, at SR-regeringen er i gang med noget lignende.

Den Konservativt ledede britiske regering har været tvunget til at skære i de offentlige udgifter, siden de overtog regeringsmagten i 2010. Det har været upopulært.

Hvis ikke der kommer større ansvarlighed i den økonomiske politik – også i forhold til, at der skabes vækst – kan vi risikere, at der efterfølgende skal bremses hårdt op. Som det skete efter finanskrisen. Og det vil være en ulykke.

Derfor skal alle interessere sig for regeringens finanslov og økonomiske politik. Det vil nok få nogle til at revurdere deres syn på, om regeringen fører en ansvarlig linie.

René Christensen er finansordfører for Dansk Folkeparti. René skriver fast for Finans.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.