Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Individuel resultatmåling skygger for god ledelse

Hvor vil det være skønt, hvis Corydon og Moderniseringsstyrelsen lagde pisken og brugte moderne, tillidsbaseret ledelse i stedet.

Artiklens øverste billede
De nye resultatmålinger for statsansatte er udtryk for en styringsfilosofi, hvor man antager, at offentlige medarbejdere motiveres af pisk og gulerod fremfor af faglighed og ønsket om at hjælpe borgene, skriver professor i offentlig forvaltning Jacob Torfing.
Jacob Torfing, professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet.

Bjarne Corydon har taget til genmæle over for kritikken af Moderniseringsstyrelsens udspil til ”God arbejdsgiveradfærd i staten”.

Han forsikrer os om, at kritikken skyder helt ved siden af. Målet med udspillet er nemlig ikke – som kritikerne hævder – øget kontrol, men snarere klare målsætninger, bedre ledelse og tillidsfuldt samarbejde mellem ledere og medarbejde.

Hvor ville det være skønt, hvis Moderniseringsstyrelsen endelig havde fået øjnene op for betydningen af andre og mere tillidsbaserede måder at motivere de offentlige medarbejdere end ved at skabe udvendig motivation gennem præstationsmålinger og brug af pisk og gulerod. Helt så enkelt er det desværre ikke.

Godt nok taler udspillet om, at man skal fremme tillidsbaseret samarbejde mellem ledere og medarbejde. Men hovedhistorien er en anden – i hvert fald hvis man læser det notat fra Moderniseringsstyrelsen, som Jyllandsposten fik aktindsigt i, og som jeg har nærlæst.

Hvor ville det være skønt, hvis Moderniseringsstyrelsen endelig havde fået øjnene op for betydningen af andre og mere tillidsbaserede måder at motivere de offentlige medarbejdere end ved at skabe udvendig motivation gennem præstationsmålinger og brug af pisk og gulerod.

Jacob Torfing, professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet.

I notatet fra august 2014 er udgangspunktet, at der skal formuleres klare strategiske mål for de statslige institutioner, som skal omsættes til en række operationelle mål og understøttes af en bestemt ressourceallokering og organisationsstruktur. Ledelsen i de statslige institutioner skal så med afsæt i de strategiske og operationelle mål styre personaleressourcerne i forhold til normeringer, kompetencebehov, arbejdstidstilrettelæggelse og lønanvendelse. Det skal ske på et oplyst grundlag, der indbefatter benchmarking af resultaterne. Det lyder alt sammen meget godt og fornuftigt.

Det springende punkt er imidlertid den såkaldte »præstationsledelse«, som ledere med personaleansvar skal udøve.

Præstationsledelse betyder, at »der fastsættes årlige præstationsmål og/eller -kriterier for ansatte med udgangspunkt i enhedens operationelle mål«. Derefter skal »nærmeste personale leder vurdere medarbejdernes præstationer ift. præstationsmål og/eller -kriterier ud fra et standardiseret koncept, der evt. baseres på en kvantitativ skala«. Der er med andre ord tale om, at medarbejderne skal måles og vejes og gives individuelle karakterer, sådan som det allerede nu sker i Moderniseringsstyrelsen. Dertil skal man så lægge ønsket om at »udmøntning af lokal løn kobles systematisk til præstationer«.

Billedet er derfor klart. Moderniseringsstyrelsen anbefaler en kombination af detaljerede præstationsmålinger koblet til økonomiske incitamenter. Det er udtryk for en styringsfilosofi, hvor man antager, at offentlige medarbejdere motiveres af pisk og gulerod fremfor af faglighed og ønsket om at hjælpe borgene og løse vigtige samfundsopgaver.

Det er udtryk for en styringsfilosofi, hvor man antager, at offentlige medarbejdere motiveres af pisk og gulerod fremfor af faglighed og ønsket om at hjælpe borgene og løse vigtige samfundsopgaver.

Styringsfilosofien har karakter af en selvopfyldende profeti, fordi de ydre motivationsfaktorer vil have en tendens til at fortrænge de indre. Hvis medarbejderne oplever præstationsmålinger og incitamentsstyringen, som udtryk for en mistillid til deres villen og kunnen, så er der desuden risiko for, at medarbejdernes demotiveres og produktiviteten falder.

Der er dog i notatet et afsluttende afsnit om vigtigheden af at understøtte tillidsfuldt samarbejde og vidensdeling.

Men det er svært at se, hvordan lederne skal skabe et tillidsfuldt samarbejde med de medarbejdere, som de lige har målt og vejet og givet karakterer og præstationsbaseret løn. Kontrol og tillid kan godt gå hånd i hånd i den forstand, at kontrol med budgetoverholdelse og indfrielse af organisationens målsætninger giver plads til, at lederne kan vise medarbejderne mere tillid. Men hvis medarbejderne oplever, at der ikke er tillid til deres faglige kompetencer og indre motivation, så vil medarbejderne have svært ved at indgå i et tillidsfyldt samarbejde med deres leder.

Det er dejligt, at Corydon er begyndt at snakke om tillidsbaseret ledelse, men det er ikke noget, der gennemsyrer udspillet fra Moderniseringsstyrelsen. Der mangler stadig et bud på, hvordan tillidsbaseret ledelse med udgangspunkt i fælles resultatmål, som er meningsfulde, påvirkelige og understøttende, kan bidrage til, at vi får mere ud af skattekronerne.

Jeg er således enig med Bjarne Corydon i målet om at forbedre indsatsen i den offentlige sektor, men tvivler på, at ”God arbejdsgiveradfærd” i den nuværende udgave giver os det rigtige middel til at nå målet.

Af Jacob Torfing, professor i offentlig forvaltning på Roskilde Universitet.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.