Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Uanstændighedens velfærdssystem

Arbejdsløse, der skovler velfærdsydelser ind, og bycykler til millioner af kroner som ingen bruger. Alt for mange politikere er skødesløse med skatteborgernes penge

Christian Strarup, borgerlig debattør og MBA fra Warwick Business School.

I øjeblikket debatteres det flittigt, om det er rimeligt, at 4.500 kontanthjælpsmodtagere får offentlige ydelser i omegnen af 350.000 kr. om året. Analyser fra bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at disse kontanthjælpsmodtagere får flere penge, end knapt 700.000 lønmodtagere tjener. Vel at mærke lønmodtagere som hver dag går på arbejde, betaler skat og bidrager til det danske samfund – bl.a. dem på kontanthjælp.

Debatten skal nuanceres lidt for der er andre aspekter, som taler kraftigt for, at der ændres radikalt på det system, som er med til at fastholde en stor gruppe mennesker på passiv forsørgelse.

Vores ældre medborgere, som af den ene eller anden grund er svage, bliver i visse kommuner spist af med vakuumpakket mad og færdigretter, som mange vil betakke sig for at spise. Disse mennesker har igennem et langt liv ydet en indsats for samfundet og takken er… ugegamle madpakker. Vi skal åbenbart spare på "ældrebyrden", men vi har råd til, at 4.500 personer modtager ydelser for over 350.000 kr. om året.

En debat i sundhedssystemet går på, om vi har råd til dyr kræftmedicin – en medicin som potentielt forbedrer livskvaliteten og måske helbreder alvorligt syge kræftpatienter. Hvor kynisk det end lyder, så spørger man sig selv i sundhedssystemet, om vi har råd til at tilbyde den bedste medicin til bl.a. kræftofre, fordi man i systemet er nødt til benhårdt at prioritere. Men vi har råd til, at 4.500 kontanthjælpsmodtagere får 350.000 kr. om året i velfærdsydelser!

Samtidig kan man læse om dyre bycykelprojekter. I Københavns Kommune bruger man 84 millioner kroner på et bycykelprojekt, som man har svært ved at finde succesen i. Alligevel ønsker man at kaste yderligere i projektet.

Men hvor kommer pengene fra og kunne de anvendes anderledes? Det er spørgsmål, som man må stille sig. Det gør de ansvarlige politikere bare ikke. Og det er den røde tråd: alt for få politikere spørger sig selv om rimeligheden i den måde, de prioriterer på.

Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.