Debat

Gæld tvinger Kinas tigerøkonomi i knæ

Høj gæld, lav indenlandsk efterspørgsel og stærkt deflationære tendenser sender sorte skyer ind over Kinas økonomi. En større lavkonjunktur står formentlig for døren.

Risikoen for alvorlig økonomisk nedtur i Kina bliver sværere og sværere at ignorere. Stort set alle økonomiske nøgletal har pil nedad. Ekstra foruroligende er det, at der i stigende grad stilles spørgsmålstegn ved, hvad vi hidtil har troet om arbejdsløshed og offentlige finanser i Kina.

Analytikere skønner, at arbejdsløsheden er betydeligt højere end de 4 pct., de kinesiske myndigheder hævder. Den Internationale Valutafond (IMF) og den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) har estimeret arbejdsløsheden til at være nået op på 6,3 pct., efter at være steget måned for måned, 15 måneder i træk. Det er et højt niveau efter kinesisk målestok, og iagttagere ser det som afgørende for regimets politiske legitimitet, at det lykkes at vende udviklingen snarest muligt. Men er der mere krudt i den kinesiske vækstkanon? Eller er Riget i Midten løbet tør for brændstof?..

Læs også
Top job