Send flygtninge ud som hushjælp i danske familier
Det er tragisk, at vi lader flygtninge rådne op i isolerede centre. Lad os oprette en udvidet au pair-ordning, hvor flygtninge hjælper familier med havearbejde og rengøring mod at familierne hjælper med dansk og integrationen.
Vi kan alle blive enige om, at det er forfærdeligt at flygte fra sit hjemland.
I øjeblikket er der en massiv flygtningestrøm fra Syrien, som kræver, at det internationale samfund støtter og yder hjælp. Allerhelst i nærområderne, hvor man kan hjælpe mange flere end ved at eksportere flygtningene til andre himmelstrøg, for derefter at internere dem i danske flygtningecentre.
De flygtninge, som havner i Danmark, må opleve deres tragedie dobbelt hårdt: dels har de forladt deres hjemland, dels møder de et nyt land, hvor de ikke bliver integrerede. Man bliver interneret i et flygtningecenter og kan ikke bevæge sig frit samtidig med, at man stadig er traumatiseret af de oplevelser, man har med i baggagen.
Ydermere er de flygtninge, som kommer til Danmark, en stor udgiftspost. De skal huses, modtage sociale ydelser, have hjælp osv. En analyse fra Rockwoolfonden, som blev bragt i Jyllands-Posten viser, at indvandring fra ikke-vestlige lande koster samfundet 16,6 mia. kroner i år 2014 - en udgift som finansieres af skattekroner.
Den røde regering har stillet forslag om, at flygtninge skal i arbejde hurtigst muligt, og at de skal trækkes i hjælp, hvis de er inaktive i mere end fire uger. Men hvad skal disse flygtninge arbejde med? Højst sandsynligt vil flygtninge blive tilbudt arbejde i kommunen, hvor de så kan rydde veje og fortove - langt væk fra det samfund og de borgere som via deres skattebillet betaler for deres ophold. Det gavner hverken skatteborger eller flygtning.
Hvorfor ikke nytænke hele integrationen og lade flygtninge hjælpe ganske almindelige familier i hverdagen?
I perioder på to-tre måneder, kunne en flygtning hjælpe et par familier med opgaver som rengøring, havearbejde, snerydning (når der er sne), samt andet arbejde. Det vil virkelig lette en udearbejdende familie. Man kunne forestille sig en model, hvor en flygtning arbejder tre-fire timer hos familierne for derefter at bruge to-tre timer på skolebænken for at lære dansk og andre ting om det danske samfund. Efter to-tre måneder skal flygtningen videre til en ny familie og lære endnu mere om Danmark og danskerne.
I min optik er det en win-win situation for alle parter. Flygtningene kommer ud blandt almindelige borgere og bidrager til at gøre hverdagen lettere. De vil opleve, at deres indsats bliver værdsat af de danske familier, som de omgås og løser opgaver for - og dermed får de succesoplevelser.
Samtidig får de et 'ansigt' i samfundet. Det kan vise sig at være særdeles gavnligt, fordi rigtig mange skatteborgere spørger sig selv om, hvad de egentlig får ud af de mange penge, de betaler hver måned. Og her er en eminent chance for, at samfundet og flygtninge giver noget retur til skatteborgerne, samtidig med at flygtningene modtager anerkendelse for deres indsats fra de familier og medborgere, som de rent faktisk gør en forskel for.
For familierne vil flygtningene være en kærkommen håndsrækning i dagligdagen. De får løst opgaver og får mere tid til børn, fritidsaktiviteter med videre. Familierne får et positivt indtryk af flygtningene samtidig med, at de får en håndsrækning i dagligdagen. Familierne skal så bl.a. hjælpe flygtningene med at lære dansk, og når de har været hos familien i en periode på to-tre måneder, skal familien skrive en anbefaling af flygtningen. Med andre ord får flygtningen et værdifuldt papir med sig, og vil derfor stå bedre rustet til en plads på arbejdsmarkedet.
Men hvorfor stoppe ved flygtninge? Senest har eksperter udtalt sig om, at kontanthjælpsmodtagere, som har gået ledige i lang tid, har et lavere selvværd og dermed sværere ved at overbevise en arbejdsgiver om deres kvalifikationer. Hvis man indførte samme ordning for kontanthjælpsmodtagere, ville også denne befolkningsgruppe blive synlige i samfundet og få et 'ansigt'.
Nu vil mange sikkert mene, at forslaget er usmageligt og en udnyttelse af flygtninge og kontanthjælpsmodtagere. Det er jo langt fra hensigten.
Her er tale om, at både skatteborgere, flygtninge og kontanthjælpsmodtagere får gavn af hinanden. Og det bedste af det hele er, at forslaget ikke koster samfundet en krone: vi har jo allerede betalt for flygtninge og kontanthjælpsmodtagerne via de passive forsørgelser.
Alle kommentarer og indlæg modtages gerne på opinion@finans.dk.