Talentløst topmøde om talenter
Kommentar - Det blev ikke til mere end de sædvanlige floskler om vigtigheden af at pleje Danmarks største råvare. DI’s topmøde om talent blev ramt af realiteterne. Regeringens finanslovsforslag skærer mærkbart i forskning og uddannelse.
Alle sejl var sat. Hele Forum på Frederiksberg i København var fyldt til randen af 1150 topledere fra dansk erhvervsliv, mens det politiske liv var repræsenteret med knap 50 folketingsmedlemmer og stort set halvdelen af ministrene i den relativt nye V-regering. Landets formentlig største videoskærm gav indtryk af et højt ambitionsniveau.
DI, der tæller størstedelen af dansk industri med i alt over 400.000 private arbejdspladser, havde udnævnt talent som tema for dette års topmøde. Det har en tilstrækkelig bred appel til, at alle DI-medlemmer kan relatere sig, specielt i en situation hvor der bliver flere og flere flaskehalse på arbejdsmarkedet.
Talent-topmødet forblev uforløst.
En tredjedel af DI’s medlemsvirksomheder har oplevet ikke at kunne besætte ledige stillinger i Danmark med kvalificeret arbejdskraft. Det koster ordrer og tabt omsætning. Den velkendte demografiske fremskrivning med en aldrende befolkning og en faldende arbejdsstyrke gør kun problematikken endnu mere present. Hvis der ellers er nogen, der tør tage de lange briller på og kigger bare 5-10 år frem i tiden.
Fra talerstolen kom DI’s adm. direktør, Karsten Dybvad, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand, med deres bud på forløsningen af Danmarks talent-potentiale. Det var ikke til at høre forskel.
»Vi kan sammen nå langt. Der er ingen nemme løsninger. Det er en kompleks verden. Alles talent skal i spil og nå toppen af deres potentiale. Vi skal gøre os fri af fortidens dogmer og stille krav. Velstand og velfærd går hånd i hånd.« Og så videre.
”Vi skal spare”, svarede landets statsminister. I samme sekund vidste hele forsamlingen, at heller ikke dette topmøde vil rykke på udviklingen af Danmarks talenter.
Det blev først interessant, da dagens moderator stillede Lars Løkke Rasmussen det kække spørgsmål, hvordan de mange pæne ord harmonerede med finanslovsforslaget, der skærer mærkbart i forskning og uddannelse.
»Vi skal spare«, svarede landets statsminister. I samme sekund vidste hele forsamlingen, at heller ikke dette topmøde vil rykke på udviklingen af Danmarks talenter.
Det ville have været befriende, hvis der havde været mere ambitiøse røster, der havde sat barren højt. For folkeskolen. For erhvervsskolerne. For universiteterne. For virksomhederne. For ledelsen. Det hænger sammen, og der er nogen, der skal gå forrest. Der var ingen, der sagde det, som de fleste tænkte. Det er ikke godt nok.
Nu tror politikere måske, at det er en naturlov, at danske virksomheder bliver i Danmark. At danske virksomheder bliver ved med at lægge de højtuddannede arbejdspladser i det gamle kongerige. De fleste har opdaget, at en del lavtlønnede job er flyttet til udlandet eller erstattet af en robot.
De lever i en utopi. Det er ikke en boligjobordning, der skaber og fastholder fremtidens virksomheder i Danmark. Det er forskningsmiljøer i verdensklasse. Det er iværksættere med spændende kreative ideer. Det er uddannelsesinstitutioner med international konkurrencekraft. Det skaber klynger. Det skaber job.
Talent-topmødet forblev uforløst.
Søren Linding er erhvervskommentator på Finans. Linding er tidligere mangeårig erhvervsredaktør på Børsen og er oprindelig uddannet cand.merc.int. Tweet ham på @sorenlinding.