Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tænk deleøkonomien ind i velfærdsstaten

Deleøkonomier og -netværk gror på selvbestaltede vilkår og uden for skattefars rækkevidde. Står vi overfor et vildtvoksende anarki, eller styrker vi i virkeligheden både velfærden og fællesskabet?

Lone Malmborg, lektor, IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet.

Antallet af Airbnb-overnatninger i Danmark er fordoblet på bare et år. Den danske bildelingstjeneste GoMore har i skrivende stund 355.443 medlemmer, og hos 'Den lille tjeneste.dk' har du siden 2011 kunne få hjælp til alt fra flytninger til hundeluftninger og Ikea-monteringer for et beskedent beløb, som du selv aftaler med tjenesteyderen.

De tre virksomheder er karakteriseret ved, at de faciliterer platforme, hvor brugerne selv aftaler vilkårene for en tjenesteydelse - i nogen udstrækning uden for myndighedernes kontrol. Det har bl.a. vakt bekymring i forhold til, om brugerne nu også husker at betale skat. Men hvor bekymrede skal vi egentlig være i forhold til det stigende antal onlinenetværk, hvor vi tilbyder og tager imod tjenester i en tid, hvor velfærdsmodellen er læk?

På IT-Universitetet i København undersøger vi, hvordan tjenestedeling blandt ældre borgere både kan bidrage til vores fælles velfærd og øge den enkelte borgers livskvalitet. Det sker som en del af det EU-støttede forskningsprojekt, Give&Take, hvor vi sammen med Frederiksberg Kommune samt en række partnere skaber en digital deleplatform.

Platformen vil for eksempel kunne bruges i et boligkompleks, hvor en beboer, som har kørekort og bil, tilbyder hjælp med indkøb af tunge varer, mens en anden beboer savner nogen at lave mad og spise sammen med og tilbyder sine madlavningsfærdigheder.

Forskning viser, at frivilligt arbejde og det at give noget til andre ikke blot bidrager til øget livsglæde, men faktisk også et bedre fysisk helbred og en lavere dødelighed. Et bedre fysisk helbred blandt de ældre vil lette presset på vores sundhedssystem, og kan således bidrage positivt til vores fælles velfærd. Og det er der brug for.

Vi har vænnet os til, at det offentlige varetager ældreomsorgen, og selv om den offentlige serviceopgave er fundamental og skal prioriteres, så må den daglige, medmenneskelige omsorg genfindes, hvis vi vil have et bæredygtigt velfærdssamfund. Der er ressourcer og kompetencer blandt de ældre borgere, som er bygget op gennem et langt livs erfaringer, som det vil være til glæde for alle at bidrage med og drage nytte af.

Når vi tager stilling til deleøkonomier og delenetværk, bør vi derfor ikke kun se på, hvad statskassen og de etablerede erhverv måske går glip af, men også på, hvad vi som samfund får igen

Lone Malmborg, lektor IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet.

Give&Take adskiller sig fra Airbnb, GoMore og 'Den lille tjeneste' ved, at der ikke er penge involveret tjenesteudvekslingen. Til gengæld er fællesnævneren, at det er platforme, som på hver deres måde har fundet en forretningsmodel på en bedre og ofte mere bæredygtig udnyttelse af allerede eksisterende ressourcer.

Når vi tager stilling til deleøkonomier og delenetværk, bør vi derfor ikke kun se på, hvad statskassen og de etablerede erhverv måske går glip af, men også på, hvad vi som samfund får igen.

Af Lone Malmborg, lektor, IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet.

Airbnb Infografik

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.